Voor welke verbouwingen en renovaties heb je een vergunning nodig?

Er bestaan verschillende soorten verbouwingen en renovaties. Het is dan ook belangrijk om te weten voor welke soort je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt en voor welke niet.

Zal het as-built attest ooit verplicht worden?

Een as-built attest is een attest waarin een erkend architect of bouwkundig ingenieur verklaart dat een woning volgens de goedgekeurde plannen gebouwd is. Zo’n vijf jaar geleden was er heel wat te doen rond deze as-built attesten. Ze zouden immers verplicht worden bij een nieuwbouwwoning, verbouwing of verkoop. Hoe zit dat nu? Is die wet al van kracht?

Waarvoor heb je een bouwvergunning nodig?

Bouwvergunningen zijn niet in het leven geroepen om het de mensen moeilijk te maken. Ze hebben wel degelijk nut. Ze zorgen ervoor dat de leefbaarheid van de omgeving gehandhaafd blijft. Niet te vol, te lelijk of te gevaarlijk.

Mag je in België in een tent wonen?

De gemiddelde Vlaming heeft een baksteen in zijn maag. Nochtans willen meer en meer gezinnen dichter bij de natuur wonen. In een tent bijvoorbeeld. Midden in de natuur, als het even kan. Mag dat zomaar?

4 redenen waarom vooral projectontwikkelaars bouwaanvragen doen

Huurappartementen voor alleenstaanden, dat is waar investeerders naar op zoek zijn. De trend naar kleinere woningen op goed bereikbare locaties is volgens Tom Van Becelaere van Matexi nog maar in een beginfase. “Zolang de vergrijzing en gezinsverdunning toeneemt en de rente laag blijft, zie ik niet direct veel verandering komen in de toenemende vraag naar kleinschalig investeringsvastgoed”, zegt hij.

Wat als je bouwvergunning wordt afgekeurd?

Stel, jullie hebben bouw- of verbouwplannen en hebben netjes zoals het hoort een aanvraag ingediend. Maar wat als de gemeente jullie bouwvergunning niet goedkeurt? Welke stappen kun je dan nog ondernemen?

Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?

Een tuinhuis in je tuin kan extra ruimte bieden, zeker wanneer je geen zolder, kelder of garage hebt. Maar mag je er zomaar een plaatsen of bouwen zonder bouwvergunning? Er zijn enkele voorwaarden waarmee je moet rekening houden.

Hoe vraag je een bouwvergunning aan?

Een bouwvergunning aanvragen lijkt een complexe en onmogelijke taak, maar als je de juiste stappen volgt, is het vrij eenvoudig.

Verplichte documenten bij de verkoop van een huis

Bij de verkoop van een woning of appartement heb je als verkoper een vrij uitgebreide informatieplicht. Om de kandidaat-koper voldoende te informeren en te beschermen, dien je tal van attesten voor te leggen.

Is een uitbreiding EPB-plichtig?

Extra woonruimte, daglicht binnenhalen, maximaal genieten van passieve zonnewinsten … Redenen genoeg om je bestaande woning uit te breiden. Maar wat zijn de voorschriften van de EPB-regelgeving voor een uitbreiding?
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok