De notariskosten bij aankoop van een woning

Wanneer je een woning koopt, betaal je niet enkel de prijs van het huis. Bijkomende kosten kunnen het bedrag nog verder opdrijven. Naast de registratierechten betaal je ook de aktekosten en het ereloon van de notaris.

5 verborgen kosten die de notaris je toch aanrekent

Als jij je huis verkoopt, dan betaalt je koper de notariskosten en de registratiebelasting. Als verkoper ga je er dus van uit dat je de verkoopprijs volledig incasseert. Dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Welke kosten rekent de notaris je aan als je verkoopt?

Extra kosten bij het kopen van een woning

Als je de woning van je dromen gevonden hebt, wordt het tijd om de financiering ervan te bekijken. Je betaalt immers niet enkel de aankoopprijs van de woning: voor je de sleutel in handen krijgt, zijn er nog tal van extra kosten te betalen. Wij geven je een overzichtje van mogelijke extra kosten.

Kan je een stiefkind evenveel nalaten als je eigen kind?

Nieuw samengestelde gezinnen zijn algemeen erkend in onze samenleving. Vaak ontstaat er een hechte band tussen het stiefkind en de plusouder. Maar kun je je stiefkind evenveel nalaten als je eigen kind?

Schenking uit warme hand is voordeliger dan via erfenis

Wist je dat de term ‘successierechten’ in Vlaanderen niet meer bestaat en dit nu officieel erfbelasting wordt genoemd? Of dat de zogenaamde schenkingsrechten werden herdoopt tot schenkbelasting? Rechten zijn dus belastingen geworden, maar de gewijzigde terminologie heeft de prijs die je moet betalen om onroerend goed via een schenking over te dragen, niet doen stijgen. Meer nog, het is zelfs goedkoper geworden dan een huis, appartement of bouwgrond via een erfenis door te geven.

Vastgoed schenken is goedkoper

Sinds 1 juli 2015 is het schenken van vastgoed veel goedkoper geworden. Ook is de regelgeving rond de schenkingslasten – nu schenkbelasting genoemd – sterk vereenvoudigd. Wie het verkregen goed nadien energiezuinig renoveert of het verhuurt, krijgt een extra verlaging.

Ongehuwd samenwonen zonder zorgen? Regel je erfenis!

Samen met je partner een huis kopen, zonder dat je getrouwd hoeft te zijn? Want geef toe: zo’n trouwfeest, daar kruipt wel wat tijd – én geld – in. En dat geld kan je beter aan een nieuwe woning besteden, toch? Akkoord, maar pas op: het huwelijk biedt enkele automatische beschermingen die je als samenwonende zelf moet regelen.

Een woning geërfd van je ouders? Wat nu?

De wettelijke bepalingen bij een erfenis zijn helemaal niet eenvoudig. We zetten de belangrijkste dingen over erfgenamen, wilsbeschikkingen en successierechten even op een rijtje.

Waarom heb ik een notaris nodig?

Zodra je een onroerend goed koopt of verkoopt, ben je verplicht om een notaris onder de arm te nemen. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste? Zelfbescherming. Dankzij een notariële akte is alles officieel en kun je pijnlijke situaties voorkomen.

Abattement: Verminderde registratierechten voor je enige woning

Sta je op het punt om een bouwgrond of woning te kopen? Als dat je enige woning of grond is, heb je recht op verminderde registratierechten. Door het zogenoemde abattement betaal je immers geen registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro. Deze korting kan oplopen tot 1.500 euro. 

Wat moet er in een verkoopovereenkomst staan?

Een verkoopovereenkomst of compromis bezegelt de verkoop van een onroerend goed. Om discussies achteraf te vermijden, mag je geen belangrijke zaken vergeten te vermelden. En dat is meer dan enkel de prijs en de namen van de koper en verkoper.

Wat moet je weten over een verkoopovereenkomst?

Eens er een bod wordt gedaan op een woning en dat bod wordt aanvaard, begint het papierwerk. Het eerste dat in orde gebracht moet worden, is de verkoopovereenkomst. Maar waarop moet je als koper of verkoper letten bij dergelijke verkoopovereenkomst? Wij zetten het op een rij. 
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok