Verbouw zonder je blauw te betalen: 5 tips

Plan je een grote verbouwing of een ingrijpende aanpassing in je huis? Denk twee keer na voordat je eraan begint! Met een grondige en realistische voorbereiding bespaar je je heel wat kopzorgen tijdens en een financiële kater na de renovatie. Lees hier de beste aanpak voor élk project.

Een huis voor 100.000 euro: het kan!

Een eigen huis is voor jonge mensen niet meer te betalen, dat is de teneur vandaag. Maar is dat wel zo? Kun je nog een huis bouwen voor pakweg 100.000 euro, vroegen we ons af. Verrassing: dat blijkt niet onmogelijk.

10 tips om voordelig(er) te bouwen of verbouwen

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, maar een nieuwbouw of een verbouwing kost veel geld. Toch kun je door slim te zijn jezelf veel geld en ellende besparen.

Hoe je woning verbouwen met een krap budget? 5 tips

Ga je je woning nu wel of niet renoveren, het is veelal een vraag die zichzelf beantwoordt. Heeft je huis of appartement last van vochtproblemen of andere vervelende ongemakken? Dan is uitstellen eigenlijk geen optie meer.

Hierop bespaar je best NIET tijdens het bouwen

Een huis bouwen kost geld. Het is dan ook begrijpelijk dat je de kosten wilt drukken waar mogelijk. Toch zijn er enkele dingen waar je beter niet op bespaart tijdens de bouw. Wij vertellen je waarop en waarom.

Slim renoveren? 5 tips van een architect

Renoveren is een uitdaging waar je beter niet onvoorbereid aan begint. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat mag je niet vergeten? En welke fouten moet je vermijden?

Een huis bouwen voor 1.000 euro/maand: het kan!

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw is het vandaag de dag perfect mogelijk om een nieuwe, bijna-energieneutrale woonst (E30) te bouwen zonder dat je hiervoor op 20 jaar tijd meer dan 1.000 euro/maand moet afbetalen.

Financier je renovatie met de Energielening

De Vlaamse overheid kende vorig jaar 4.300 energieleningen toe. Met zo’n lening leen je tot 10.000 euro tegen een rente van 2 of zelfs 0 procent. De voorwaarde: je moet investeren in de energiezuinigheid van je woning.

Op welke premies mag je rekenen in 2016?

Het antwoord op die vraag is simpel: je krijgt een premie van je netbeheerder als je je dak, vloer of muren isoleert, oude beglazing vervangt of een zonneboiler of warmtepomp installeert.

Renovaties: is het nu 6% of 21% BTW?

Vanaf het begin van 2016 moet je woning niet minstens vijf, maar tien jaar oud zijn als je wilt renoveren tegen een btw-tarief van 6%.

Wanneer betaal je het ereloon van een architect?

Er bestaan geen vaste tarieven voor het ereloon van een architect. De ene werkt met een percentage, de andere hanteert een vast bedrag. In de regel betaal je je architect in schijven naarmate de werken vorderen. Zowel over het ereloon als voor de verdeling maak je best van in het begin duidelijke afspraken die je opneemt in een contract. Kwestie van achteraf discussies te vermijden.

Alles wat je moet weten over de nieuwe renovatiepremie

Op 3 juli 2015 nam de Vlaamse Regering een principiële beslissing om vanaf 1 november 2015 een nieuwe Vlaamse renovatiepremie in te voeren. Het plafond van de premie – tot 30% van de investering, met een maximum van 10.000 euro – blijft behouden, maar dat bedrag zal niemand – op één uitzondering na – nog in één keer betaald krijgen.
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok