Krijgt de vastgoedmarkt last van hoogtevrees?

De cijfers liegen er niet om: de prijzen van Belgische woonhuizen zijn in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld met 6,30% gestegen. Van dit bericht zal niemand echt wakker gelegen hebben, want het is geen geheim dat de vastgoedmarkt hoge toppen scheert. Belangrijker is het antwoord op de vraag of zich op onze vastgoedmarkt al dan niet een zeepbel heeft gevormd.

Vastgoed kopen? Gebruik deze checklist

Wil je graag een woning kopen, dan kun je maar beter eerst je huiswerk maken. Je moet je goed voelen bij een woning, maar het is toch ook aan te raden om een aantal zaken extra te onderzoeken vooraleer je een bod uitbrengt. Houd deze checklist goed bij de hand.

Welke factoren bepalen de prijs van je woning?

Sta je op het punt om je woning te verkopen? Dan moet je daar natuurlijk ook een prijskaartje aan vasthangen. Dat is niet eenvoudig. Bovendien heeft je eigen woning een emotionele waarde die voor potentiële kopers niet van tel is. Wij leggen je uit welke factoren van belang zijn.

Een tweede verblijf kopen: de voor- én nadelen

Een tweede woning kopen, is voor velen een droom. Bovendien is het ook zeer idylisch: een eigen plekje ergens in de natuur of aan de kust, of het nu in binnen- of buitenland is. Het is vandaag de dag zeker een slimme investering die een hele waaier aan voordelen biedt.

Wat is een postinterventiedossier en moet jij er een hebben?

Heb je verhuisplannen? Zowel bij de aankoop als verkoop van een huis is het belangrijk om te denken aan het postinterventiedossier. Maar wat is dat nu precies? En heb je er wel één nodig?

Huis gekocht: wat te doen bij verborgen gebreken?

Bij de aankoop van een woning zijn bepaalde gebreken zichtbaar. Maar sommige dingen kan je simpelweg niet zien. Je weet niet wat er achter de muren of in het plafond zit. Maar wat zijn nu juist verborgen gebreken en wat kan je daaraan doen?

Een tweede verblijf: waarop moet je letten?

Onze spaarboekjes brengen niet veel meer op, dus gaan we graag op zoek naar een alternatief om ons geld te laten renderen. Investeren in een tweede verblijf in België kan een goede optie zijn, want vastgoed stijgt na verloop van tijd in waarde. Maar waarop moet je letten als je een tweede verblijf wilt kopen? Wat zijn de financiële regels?

Prijs van huis tot 55% hoger sinds 2000

Lijken de woonprijzen de pan uit te swingen? Dat beeld je je waarschijnlijk niet in.

Kan je een compromis ontbinden?

Sta je op het punt om een woning te kopen? Na de mondelinge overeenkomst volgt het compromis. Dat is een schriftelijke, onderhandse overeenkomst waarin je de verkoop van een onroerend goed bezegelt. Maar kun je dat ook ontbinden? En welke kosten hangen daar dan aan vast?

Do’s en don’ts met zwart geld als je een woning koopt

Na lange onderhandelingen bereik je eindelijk een akkoord over je droomhuis. Plots vraagt de verkoper of je een deel in het zwart wilt betalen. Kan dat, wat zijn de gevolgen en mag dat eigenlijk wel? Je leest er hier alles over.

Kan je een vastgoedaankoop bewijzen met een e-mail?

Regelmatig lees je berichten in de media over de geldigheid van een overeenkomst, en het bewijs ervan via e-mail. Bij de aankoop en verkoop van je huis gaat het om veel geld. Het is dus belangrijk om voor een waterdichte oplossing te kiezen.

5 blunders bij het kopen van een huis

Waarop moet je letten bij het kopen van een huis? Voor de ene is dit belangrijker, voor de andere weer iets anders. En zoals steeds heb je ook nog de ouders en/of schoonouders die zich absoluut moeten moeien. Maar wat is nu echt belangrijk? En vooral, wat is absoluut not done? Wij geven je de vijf belangrijkste blunders die je absoluut moet voorkomen bij het kopen van je huis.
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok