Opgelet: je zonnepanelen kunnen gehackt worden!

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Opgelet! Verschillende experts waarschuwen voor een beveiligingslek, waardoor hackers zelfs op je computers en thuisnetwerken binnen raken.

De 7 leukste toepassingen voor zonne-energie

Over zonne-energie heeft iedereen de mond vol. Het gaat dan doorgaans om de klassieke fotovoltaïsche panelen: zonnecellen op je dak die zonnewarmte omzetten in elektriciteit. Toch zijn er heel wat ruimere toepassingen denkbaar voor je huis. Hebbes.be zet ze even op een rijtje.

Zo kan je de energie van je zonnepanelen opslaan

Zonnepanelen zijn nog altijd een prima investering. Het enige nadeel? Het prosumententarief dat je moet betalen. Alhoewel daar nu ook een oplossing voor bestaat: energieopslagbakken. Autofabrikanten zoals Tesla, BMW en Mercedes willen een plekje in jouw woning veroveren. Met of zonder elektrische wagen.

VIDEO: Een zonnedak kan véél goedkoper

Tesla heeft een tijdje geleden behoorlijk veel media-aandacht gekregen met het Solar Roof, een dak uit zonnedakpannen. Het project is innovatief, maar tegelijkertijd ook erg duur. De Amerikaanse start-up Forward Labs bewijst dat het véél goedkoper kan.

Zware boetes voor wie zonnepanelen niet aanmeldt

Sinds 1 juni 2017 riskeer je een zware boete als je je zonnepaneleninstallatie niet aanmeldt bij je netbeheerder. Naar schatting zou één op zes Vlamingen dat niet doen. Soms is er kwaad opzet in het spel – om het prosumententarief te omzeilen – maar vaak gaat het ook om een vergetelheid.

Passief wonen: de voor- en nadelen

Passief wonen. Steeds meer Belgen vinden hun weg naar zo’n woning. Toch twijfelen ook vele mensen nog. Wat is passief wonen juist? En welke voor- en nadelen zijn er aan verbonden? Je leest het hier.

Hoe bereken je de capaciteit van je radiator?

Om de geschikte radiator en het juiste aantal radiatoren voor je woning te berekenen, moet je met enkele criteria rekening houden. Wij vertellen je hoe je het juiste vermogen voor je radiatoren berekent. Lees hier onze tips.

Getest: de Smappee gas- en watermonitor

De prijzen van de gas- en waterfacturen blijven maar stijgen. Weet jij eigenlijk precies hoeveel water of gas jij dagelijks verbruikt? Dankzij de Smappee gas- en watermonitor krijg je inzicht in je verbruik. Hebbes mocht het toestel gedurende een aantal weken testen.

5 fabels over zonnepanelen uitgeklaard

Groene energie wordt steeds populairder en ook als particulier kun je groene energie genereren door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Je ziet ze dan ook vaker en vaker in het straatbeeld. Maar is alles wat er over zonnepanelen gezegd wordt wel waar, of circuleren er ook enkele fabels?

Hoe het nu zit met de slimme energiemeter in Vlaanderen?

De slimme energiemeter komt eindelijk naar Vlaanderen. Als alles volgens plan loopt, starten netbeheerders Eandis en Infrax vanaf 1 janari 2019 met de grootschalige installatie bij een aantal specifieke doelgroepen. Welke gevolgen heeft dat voor jou?

Hoe energiebewust is de Belg?

Twee op vijf Belgen zou het liefst zijn woning met zonne-energie verwarmen. Zo’n 60% vindt dat hernieuwbare energie en de gekende klassieke energievormen moeten samengaan. Maar de opbrengst en de investering in nieuwe energievormen spelen een belangrijke rol bij de consument.

Dit zijn de prosumententarieven in 2017

Heb je zonnepanelen en een terugdraaiende elektriciteitsteller? Dan moet je sinds 2015 een zogenoemd prosumententarief betalen, een vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De tarieven voor 2017 zijn inmiddels bekend.
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok