Zware boetes voor wie zonnepanelen niet aanmeldt
zonnepaneel-melden.jpg

Sinds 1 juni 2017 riskeer je een zware boete als je je zonnepaneleninstallatie niet aanmeldt bij je netbeheerder. Naar schatting zou één op zes Vlamingen dat niet doen. Soms is er kwaad opzet in het spel – om het prosumententarief te omzeilen – maar vaak gaat het ook om een vergetelheid.

Uit een onderzoek van netbeheerders Eandis en Infrax bijkt dat er in 2016 zo’n 3.400 gezinnen hun zonnepaneleninstallatie niet aangemeld hebben. Dat komt neer op ongeveer één op zes gezinnen. Vorig jaar werden er namelijk zo’n 20.000 installaties geplaatst in Vlaanderen. In totaal zijn er al meer dan 275.000 Vlaamse gezinnen met een PV-installatie.

Safety first

Er gelden sinds kort strengere wetten voor eigenaars van zonnepanelen. Sinds 1 juni 2017 kun je streng beboet worden als je je PV-installatie niet aanmeldt. De geldboetes variëren van 150 euro tot 20.000 euro. De opbrengst van die boetes gaat naar het Energiefonds om schulden uit het verleden weg te werken.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft de registratieplicht voornamelijk in het leven geroepen om energiefraude te voorkomen. Daarnaast is het ook om veiligheidsredenen belangrijk dat je netbeheerder weet welke spanningen er op de kabel zitten. Een hoge concentratie aan zonnepanelen in één buurt heeft namelijk ook een invloed op de spanningskwaliteit in dat gebied.

Zo meld je je installatie aan

Ben jij in orde? Als je groenestroomcertificaten ontvangt en dus een installatie van vóór 1 juni 2015 hebt, moet je helemaal niets doen. Als je na die datum zonnepanelen hebt laten installeren check je bij je netbeheerder of je in orde bent.

Het aanmelden van je zonnepaneleninstallatie is niet moeilijk. Het kan heel eenvoudig online, zowel bij Eandis als bij Infrax. Neem er wel je factuur of keuringsattest bij want je moet onder andere het merk, type en de grootte van je omvormer doorgeven.

(em)

Label: Energie

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok