Zonneboiler of PV-panelen: wat neem je best?
zonnepanelen.jpg

De meerwaarde van zonne-energie staat buiten kijf. Maar wat als je om budgettaire redenen moet kiezen tussen PV-panelen en een zonneboiler? Hoe maak je een verstandige keuze?

Opbrengst per vierkante meter

Kijk je enkel naar de energetische opbrengst, dan lijkt de keuze snel gemaakt. Een zonneboiler genereert vier keer meer energie per vierkante meter collectoroppervlak dan PV-panelen. Maar is hij daarom ook economisch interessanter? Dat hangt sterk af van de premies waarvoor je in aanmerking komt. In bestaande woningen of als de bouwvergunning voor 1 januari 2014 ingediend werd, krijg je nog de netbeheerderpremie van 550€/m² voor zonnecollectoren. Maak je ook aanspraak op de renovatie- of verbeteringspremie van de Vlaamse overheid? Dan is een zonneboiler financieel nog aantrekkelijker. Zonder premies oogt het plaatje veel minder gunstig.

Grotere gezinnen profiteren meer

Naast eventuele premies, is ook het verbruik belangrijk. Een gezin van twee zuinige personen of een gezin van zes: dat maakt een groot verschil. De meerkost van een grotere zonneboiler is beperkt, maar de energiewinst is vele malen groter. Voor een PV-installatie geldt dat niet. Daar is de prijs die je betaalt per kilowattpiek (kWp) minder afhankelijk van de grootte van de installatie.

Geen eenduidige terugverdientijd …

Het is dus niet evident om voor een zonneboiler zomaar een terugverdientijd naar voor te schuiven. Dat verschilt enorm, grofweg van vijf tot vijftig jaar, afhankelijk van de kostprijs, het verbruik, premies en tal van praktische zaken die het rendement van de installatie beïnvloeden. Niet alleen de oriëntatie en hellingshoek van de collectoren spelen een rol, maar bijvoorbeeld ook de isolatie van het opslagvat en de leidingverliezen.

… versus tien jaar voor PV-panelen

Ten opzichte van een nieuwe condenserende ketel bedraagt de meerkost van een zonneboiler voor een gezin van drie tot vier personen ruim 3.000 euro, exclusief btw. Koppelt hetzelfde gezin een zonneboiler aan een bestaande ketel of warmtepomp, dan betalen ze al snel 5.000 euro extra. Een gemiddelde PV-installatie, voor een productie van 3.500 kWh elektriciteit per jaar, kost rond de 8.000 euro. Maar in tegenstelling tot een zonneboiler, kan je onafhankelijk van de grootte van de installatie wel altijd uitgaan van ongeveer dezelfde terugverdientijd. Die ligt momenteel rond de tien jaar.

(sv) - Bron: www.livios.be

Label: Energie

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok