Zo kies je de juiste tegels in 6 stappen
tegels.jpg

Tegels bestaan in alle vormen, maten en materialen. Maar hoe maak je de juiste keuze voor jouw vloer of muur? Met dit stappenplan selecteer je de ideale tegels voor jouw interieur.

1. Locatie

De locatie van je tegels zal meteen heel veel duidelijkheid brengen. Wil je vloer- of muurtegels? En in welke ruimte ga je ze plaatsen? Zo zijn stenen tegels, keramiek of porselein heel geschikt voor vloeren, terwijl glas vaak gebruikt wordt voor badkamermuren en keukenwanden.

2. Materiaal

Als het gaat om materiaal zijn er meerdere opties. Zoals gezegd hangt veel van de locatie af. Ook verschillen de uiteenlopende soorten vaak significant in onderhoud. De meest elegante oplossing is natuursteen, maar die is vaak ook het duurst en vraagt heel wat onderhoud. 

Leisteen staat, bijvoorbeeld, prachtig in lichte, open keukens. Een goed alternatief voor de duurdere natuursteen is keramiek. Dit materiaal is tegenwoordig heel vaak te verkrijgen met een finish die aan natuursteen doet denken.

3. Maat

Over het algemeen geldt dat grotere tegels makkelijker te plaatsen zijn en je ruimtes groter doen lijken. Met kleinere tegels leg je de focus op de muur in kwestie. Ook zijn deze handig op gebogen muren. Kleine tegels, zoals mozaïektegels, bijvoorbeeld, vragen wel iets meer nauwkeurigheid tijdens het plaatsen.

4. Kleur

De kleur die je kiest, hangt natuurlijk volledig af van je eigen smaak en de inrichting van de rest van je huis. Maar ook hier zijn een aantal vuistregels. Als je de ruimte groter wilt doen lijken, kies je best voor lichtere tegels

Donkere tegels geven een kamer een warme uitstraling en worden minder snel vuil. Welke kleur je ook kiest, zorg ervoor dat je eerst een paar stukken mee naar huis neemt om te kijken of ze ook daadwerkelijk bij de rest van je interieur passen.

5. Afwerking

Naast de kleur is ook de afwerking van je tegel belangrijk voor een geslaagd resultaat. Het grootste verschil bestaat tussen glanzende en niet-glanzende tegels. Glanzende tegels zijn makkelijker schoon te houden, maar werken minder goed op vloeren omdat de coating daar sneller afslijt. Op niet geglazuurde tegels is een beschermlaag nodig om slijtage tegen te gaan.

Daarnaast bestaan er ook talloze tegels met textuur. Daarmee creëer je een modern 3D-effect op je muur of vloer.

6. Voegen

De kleur van de voegen is minstens even belangrijk als de kleur van je tegels. Wil je geen opvallende voegen, dan kies je een kleur die dicht bij die van je tegels ligt. Als je de tegels wilt laten opvallen dan is een voegkleur die verschilt van je tegelkleur een goed idee.

(sdc) - Bron: Houzz.co.uk / Doityourself.com / Homestolove.co.nz

Label: Afwerking

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok