Zo bouw je duurzaam én snel: 6 tips
duurzaam.jpg

Hoe lang duurt het om een duurzame woning te bouwen? En hoe zorg je ervoor dat alles zo vlot mogelijk verloopt? We vroegen het aan enkele experten. Dit zijn hun tips om zo efficiënt en zo duurzaam mogelijk te bouwen.

Het bouwproces van een duurzame woning neemt over het algemeen wat minder tijd in beslag dan dat van een klassieke nieuwbouw. Marie-Laure Paquet van Architectengroep Barchi heeft ervaring met duurzame bouwmethodes als houtskeletbouw: “Een houtskelet is snel geplaatst. Er kan vrijwel meteen een dak op zodat alle bouwmaterialen droog staan en vakmannen droog kunnen werken, ook bij slecht weer.”

Bruno Deraedt, ingenieur-architect en oprichter bij BAST Architects & Engineers en voorzitter van VIBE vzw: “Omdat we vaak werken met prefabhoutbouw, kunnen we meestal snel van start gaan. Zo win je twee tot drie maanden tijd en kan je nieuwbouw al klaar zijn na negen tot twaalf maanden. Wil je er zeker van zijn dat er geen schadelijke emissies meer zijn en dat je woning honderd procent gezond is om in te wonen, dan tel je daar voor alle zekerheid nog een maand wachttijd bij.” Hoe natuurlijker je bouwt, hoe minder sprake er echter is van schadelijke stoffen. Kortom, alweer tijd gewonnen.

1. Voorbereiding is alles

Zo vroeg mogelijk in het bouwproces knopen doorhakken, is de sleutel tot efficiënt bouwen. Bruno Deraedt: “Over zaken zoals de dakafwerking, de gevel, isolatie, en alle afwerking aan de buitenkant van de woning denk je beter al na voor het indienen van de bouwaanvraag.

Voor het uitvoeringsdossier wordt opgemaakt, beslis je het best over zaken als de plaatsing van ventilatie, kachels, dampkappen, de inrichting van de keuken en de badkamer. Tegen de tijd dat we starten met de tekeningen, moet je ook weten welke afwerking je wilt. Een andere kleur kiezen voor je tegels of parket kan dan nog wel, maar de keuze van het materiaal moet wel vastliggen.”

Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe makkelijker en sneller je beslissingen kan nemen. Heb je duurzame bouwplannen? Hilde Vanwildemeersch van Woonder heeft een tip: “Bezoek andere duurzame nieuwbouwwoningen en stel de eigenaars vragen over het bouwproces, het wooncomfort en hun architect. Ga op zoek naar een architect die al eerder woningen bouwde waarin jij jezelf ziet wonen en die je wil volgen in je duurzame keuzes. In november kan je ook naar de openhuizendagen bij Ecobouwers.” Meer info vind je op www.ecobouwers.be.

2. Ga voor eenvoud in het ontwerp

Efficiënt en duurzaam bouwen is goed plannen, zoeken naar eenvoud in ontwerp, de materialen kennen waarmee je bouwt en daarnaar ontwerpen. Bouw daarom niet te groot en niet te gek: een eenvoudig en compact ontwerp geeft een goedkoper én sneller bouwproces.

Architect Nikolaj De Meulder bevestigt: “Door standaardmaten en -producten te hanteren in het ontwerp beperk je snijverliezen en vermijd je extra kosten. Maak een volledig ontwerp, mét plannen voor de leidingen, want uitvullagen kosten tijd en geld.”

“Bouw ook met zo weinig mogelijk lagen”, vult Marie-Laure Paquet aan, “werk zo veel mogelijk met één materiaal – zoals hout en kalkhennep of strobalen - en met één aannemer.”

3. Prefab bespaart tijd (en kosten)

“Prefab is de methode van de toekomst”, volgens Bruno Deraedt. “De foutkost in de bouw loopt vandaag op tot 10 à 20%. Dat heeft vaak te maken met lastminutewijzigingen of laattijdige beslissingen die het proces doorkruisen. Die bijkomende kosten en vertragingen kan je voorkomen door met prefab-houtbouw te werken. Omdat deze bouwmethode zo goed als weeronafhankelijk is en er geen droogtijden zijn, is de werftijd extra kort.”

“In België maakt men het vaakst gebruik van gewone prefab-houtskeletbouw in combinatie met inblaasisolatie of een afwerking met kalkhennep. Met doorgedreven prefab-houtbouw, waarbij ook de binnen- en buitenafwerking - inclusief ramen, stopcontacten, verlichting… - al voorzien zijn, kan je het bouwproces nog versnellen en kan je nieuwbouw al klaar zijn in zeven maanden tijd.“

4. Schakel een bouwcoördinator in

Om het bouwproces te doen vooruitgaan, kan je een bouwcoördinator – een externe coördinator of je architect - inschakelen die het werk van de verschillende leveranciers coördineert en op elkaar afstemt. “Daarvoor je betaal een extra kost van 4 à 7 procent, maar het zorgt er wel voor dat alles vlotter verloopt”, zegt Bruno Deraedt.

“Een nieuwbouw coördineren is immers heel arbeidsintensief en je hebt er de nodige technische kennis voor nodig. Ook als je de coördinatie zelf voor je rekening neemt, heb je dus de technische ondersteuning van een architect nodig. Bovendien zal je in dat geval zeer goede afspraken moeten maken met alle partners.”

5. Anticipeer op knelpunten

Een van de grootste knelpunten in een nieuwbouw is het buitenschrijnwerk. “Tussen het opmeten en het plaatsen zit er al gauw zes à acht weken. Start er dus zo vroeg mogelijk mee, want beslissen over ramen is beslissen over veel details”, raadt Bruno Deraedt aan.

“Je kan ook op zoek gaan naar recuperatieschrijnwerk”, geeft architect Stijn Poelmans als tip. “Best wat schrijnwerk wordt immers verkeerd opgemeten en kan daardoor niet meer gebruikt worden in het gebouw waarvoor het bedoeld was. Op websites als opalis.be vind je een zeer goed overzicht van de verschillende leveranciers.”

“Ook het zoeken naar geschikt recuperatiemateriaal neemt echter tijd in beslag”, waarschuwt Bruno Deraedt, “begin er dus ook op tijd mee.” Met strobalenbouw kan het volgens Marie-Laure Paquet nog sneller: “Het is een heel duurzame en flexibele manier van bouwen. Je schrijnwerk kan je daardoor al op voorhand bestellen en daarna bouw je rond de ramen en deuren die je hebt. Zo win je kostbare tijd.”

6. Steek zelf de handen uit de mouwen

“Bouwmethodes zoals strobalen- en kalkhennepbouw zijn heel geschikt voor zelfbouw”, zegt Hilde Vanwildemeersch. “Zo spaar je veel geld uit, al zal je er wellicht wel wat langer over doen dan een professionele vakman. Via organisaties zoals Woonder kan je workshops volgen zodat je goed van start gaat. Bovendien vind je er een netwerk van aannemers die samen met jou aan de slag willen gaan. Veel aannemers die bouwen met strobalen of kalkhennep staan daarvoor open. Ze hebben de technische kennis en het materiaal, jij steekt een handje toe en spaart zo werkuren uit.”

(jb/jh/ml) - Bron: Dossier Duurzaam Wonen 2017

Label: Bouwmethodes

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok