7 tips naar een rustige renovatie
reno.jpg

Renoveren en verbouwen. Velen kijken er al snel tegen op. Maar soms kan het best handig zijn. Vaak hebben mensen het geld niet om zelf een bouwgrond te kopen en er nog eens een eigen huis op te zetten. Of trekken ze liever meteen ergens in om het nadien wat aan te passen. Voor die mensen is renoveren een prima alternatief. Ben jij ook zo iemand? Wij geven je 7 onmisbare tips die de renovatie veel makkelijker maken.


1. Verzamel zoveel mogelijk informatie

Het verzamelen van informatie, daar begint het. Zoek overal: internet, tijdschriften, sociale media. Steek je licht ook eens op bij vrienden of familie die net een verbouwing achter de rug hebben. Het is nooit makkelijk om je stijl te bepalen. Daarom kan je hiervoor ook samenwerken met een interieurspecialist. Hij of zij zal je dan op weg helpen naar het interieur van je dromen.

2. Is de verbouwing echt noodzakelijk?

Denk er goed over na of je serieuze breekwerken gaat uitvoeren of hier en daar een beetje decoratieve aanpassingen uitvoert. Wanneer je structurele veranderingen gaat doen, heb je best een architect ter beschikking. Het uitvoeren van niet-structurele werken kan ook zonder architect. Zo bespaar je weer in de kosten.

3. Plan de verbouwing

Stel op voorhand een schema op. Hiermee kan je de verschillende stappen en hun duur goed opvolgen. Wanneer blijkt dat iets langer gaat duren dan voorzien, spreek je de vakmensen hier op aan. Best kan je ook alles in de geplande volgorde doen. Anders zit je misschien op een bepaald moment vast en kan je niet verder met het volgende. 

4. Maak een financiële raming ...

Het is echt noodzakelijk om voor het begin van de verbouwingen een financiële raming op te maken. Wat is je budget, kan je daar nog boven gaan en indien dit niet zo is: waar gaan we dat geld vandaan halen? Noteer welke ruimte je onder handen wil nemen, informeer over prijzen en beslis over het budget. Het is ook handig om hier steeds een kleine marge in te bouwen.

5. … en blijf die dan ook opvolgen

Blijf ook steeds met je neus op de financiën zitten. Laat het nooit tussen je vingers glippen, maar hou het steeds goed in de gaten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je steeds waar je aan toe bent. 

6. Weeg af wat je zelf doet

Helpende handen kunnen het verschil maken. Probeer zelf zoveel mogelijk van de klusjes op te knappen of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Het werk zal tussendoor sneller vooruitgaan. En vooral financieel zal je flink besparen. 

Alhoewel: houd er rekening mee dat beroepsaannemers 6 procent betalen op materiaal. Wanneer je dit materiaal zelf moet aankopen, kost dit je 21 procent btw. Je kan dus best zelf aan de slag gaan als je weinig materiaal moet kopen, bijvoorbeeld bij een kleine herstelling. Maar als het bijvoorbeeld gaat om het plaatsen van een badkamer schakel je toch maar best een aannemer in.

7. Spreek van bij het begin een einddatum af

Wie voor een verbouwing in zee gaat met een aannemer, moet steeds een einddatum worden afgesproken. Dit staat verplicht in de overeenkomst. Volg dit nauwgezet op. Het is ook makkelijker voor jezelf om een vaste datum in je hoofd te hebben. Let er dan ook dat er geen vertraging wordt opgelopen. Daarom kan je bij het onderhandelen van het contract ook best vertragingsclausules laten opnemen. 

(jl)Bron: Knack.be
Label: Planner

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok