Zal het as-built attest ooit verplicht worden?
as-built.jpg

Een as-built attest is een attest waarin een erkend architect of bouwkundig ingenieur verklaart dat een woning volgens de goedgekeurde plannen gebouwd is. Zo’n vijf jaar geleden was er heel wat te doen rond deze as-built attesten. Ze zouden immers verplicht worden bij een nieuwbouwwoning, verbouwing of verkoop. Hoe zit dat nu? Is die wet al van kracht?

Een as-built attest is een ontzettend nuttig document. Het geeft immers weer of een woning daadwerkelijk volgens de vergunde plannen gebouwd is en of er eventuele afwijkingen zijn. Volgens het decreet van enkele jaren geleden zouden onder andere de maatverhoudingen, het karakter van de constructie (inclusief materiaalkeuze, textuur en kleur) en het voorziene gebruik genoteerd moeten worden.

Timing onbekend

In 2012 leek het alsof het attest verplicht zou worden, maar vijf jaar later heerst er nog altijd heel wat onduidelijkheid. Op de website van Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid staat letterlijk geformuleerd dat de regelgeving over het as-built attest nog niet in werking is en dat er ook nog geen timing bekend gemaakt is. Tot op de dag van vandaag is het dus onmogelijk om een attest aan te vragen.

Wellicht facultatief

Op bepaalde websites kun je vandaag toch al een as-built attest laten opstellen. Kostprijs voor een eengezinswoning: 250 euro. De prijzen zouden volgens decreet vastgesteld zijn. “Onzin”, klinkt het bij Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

“Er zijn nooit prijzen vastgesteld. Het as-built attest is voorlopig ook niet verplicht. Het decreet wordt volop besproken in het parlement en het ziet ernaar uit dat het as-built attest in eerste instantie facultatief zal worden. Over een timing is nog helemaal niets bekend.”

(em)

Label: Vergunningen

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok