Wonen in Sint-Martens-Latem, kunstenaarsdorp in de Leievallei
sint-martens-latem.jpg

Sint-Martens-Latem, in de streek vaak afgekort tot Latem, is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. Het wordt een 'kunstenaarsdorp' genoemd, omdat vele schilders er hun inspiratie vonden langs de oevers van de Leie. Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa's. Want ja, Sint-Martens-Latem is ook bekend als een van de meest welgestelde gemeenten van België.

Er zijn twee deelgemeentes: (Sint-Martens-)Latem zelf en Deurle. Latem verwijst naar een nederzetting van halfvrijen, daterend uit de 5de-6de eeuw. De naam Deurle dateert uit de late Middeleeuwen en betekent ‘doorgang van water’. De laatste jaren zijn deze kernen door de aangroei van de residentiële woonwijken steeds meer vergroeid geraakt, doch er is nog steeds sprake van twee duidelijke kernen.

Geschiedenis

Alhoewel er tot de Middeleeuwen geen geschreven bewijzen zijn van een eventuele bewoning te Deurle werden bij de bouw van het kasteel della Faille in 1850 (afgebroken in 1954, nu het Leiepark) de stukken teruggevonden van wapens en een helm die dateren van het Romeinse tijdvak.

In Latem werden zelfs enkele neolitische bijlen en materiaal uit het ijzertijdperk teruggevonden die aantonen dat het gebied reeds in de prehistorie werd bezocht of bewoond. Ook werden er verschillende Romeinse munten en scherven aangetroffen.

Cultuur

De Sint-Martinuskerk en de dorpskern van Latem werden reeds in 1983 als monument en dorpsgezicht geklasseerd. Het vroegere gemeentehuis, met zijn vermaarde Artiestenzolder, werd in 1939 opgetrokken. Wist je dat Sint-Martens-Latem de wieg van het Vlaamse expressionisme wordt genoemd, met schilders als George Minne, Albijn Van den Abeele en Constant Permeke. Enkele onder hen kregen er hun eigen (huis)museum.

Verder kan je er de Latemse Koutermolen gaan bezoeken, het Torenhuis (waar kunstschilder Albert Servaes woonde en werkte) en de nog steeds pittoreske Dorpsstraat in Deurle. Sportievelingen kunnen dan weer op het 39 hectare grote golfterrein van Royal Latem Golf Club uit 1909 terecht.

Kortom: dat ze daar prachtig wonen, de Latemnaars.

Alles wat je moet weten over ...

Vind een woning in ...

Op zoek naar een huis, appartement of bouwgrond in Sint-Martens-Latem? Hebbes.be helpt je graag op weg ...(kv) - Infographic: (as)

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok