Wonen in België vs. wonen in Frankrijk
frankrijk-belgie.jpg

België, het is het beste en mooiste land ter wereld. Alleen beseffen we dat niet altijd. Daarom vergelijkt Hebbes ons land met andere oorden. Zo tonen we aan dat het hier toch niet zo slecht is. Vandaag meten we ons met Frankrijk.

Wie denkt aan Frankrijk, denkt aan de Verlichting, de Provence, de Franse keuken. Het is het op één na grootste Europees land en heeft 63 miljoen inwoners. Weten hoe het is om in Frankrijk te wonen? Lees dan zeker verder.

Prijzen: 0-1

Boodschappen zijn in Frankrijk ongeveer 5% duurder. Daartegenover staat wel dat zo goed als alle andere prijzen er lager zijn. Zo kost een auto er gemiddeld 8% minder en liggen de prijzen voor energie er ongeveer 10% lager. En een appartement huren kost gemiddeld 30% minder dan in België.

Salaris: 0-2

Het gemiddelde brutoloon in België bedraag 3.191 euro. In Frankrijk is dat 3.186 euro. Netto ontvangen de Belgen echter minder op het einde van de maand: gemiddeld 1.946 euro tegenover 2.410 euro in Frankrijk. De hoge belastingdruk doet ons Belgen dus de das om.

Luchtkwaliteit: 0-3

Frankrijk komt op 0-3 te staan: de luchtkwaliteit is er een pak beter omwille van de lagere bevolkingsdichtheid - 113 inwoners per kilometer tegenover 364 in België - en de grote natuurgebieden.

Onderwijs: 1-3

Belgen hebben gemiddeld 18,8 jaar onderwijs, terwijl Fransen maar 16,5 jaar op de schoolbanken zitten. Ook de kwaliteit van het onderwijs is beter in België.

Levensverwachting 2-4

Een gemiddelde Belg wordt bijna 81. Een gemiddelde inwoner van Frankrijk 82. Beide landen scoren daarmee beter dan het wereldwijd gemiddelde van 71 jaar. 74% van de Belgen beweren dat ze in goede gezondheid zijn, terwijl dit in Frankrijk maar 68% is. Beide landen krijgen dus een extra punt.

Veiligheid 2-5

In België voelt 63% van de inwoners zich veilig om ’s nachts alleen rond te wandelen op straat. In Frankrijk is dat 67%. En in België zijn er 1,2 moorden per 100.000 inwoners, terwijl dit in Frankrijk slechts 0,8 is. Daarmee zitten beide landen ver onder het wereldwijd gemiddelde van 4,1%. Maar Frankrijk is dus over het algemeen veiliger.

Conclusie

Frankrijk wint met 2-5. Echt waar? Vraiment? Ja hoor. Het land van stokbrood, wijn en de chanson is een pak beter om in te wonen. Let wel: het gaat hier om gemiddeldes. Zo is het in de banlieues van Parijs veel minder charmant dan in het zuiderse platteland. Onze mening? Geef ons maar onze woning in België en een vakantiehuisje in Frankrijk. Nog even sparen dus …

(sdc)

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok