Welke financiële informatie mag je potentiële verhuurder opvragen?
3.jpg

Een huis huren is handig en vrij eenvoudig. Maar voor verhuurders is het vaak een risicovolle onderneming. Huurders die niet betalen zijn voor hen de ergste nachtmerrie. Daarom wil je potentiële verhuurder zich veilig stellen en op voorhand onderzoeken of je wel voldoende kapitaalkrachtig bent om de huur te kunnen betalen.

Maar wat mag hij juist opvragen?

Je loonbrief

Je potentiële verhuurder heeft het recht om te weten dat je een regelmatig inkomen hebt en dat je in staat bent huur te betalen. Hij mag vragen hoeveel je verdient en zelfs om een voorlegging van je loonfiche vragen. Maar mag er geen kopie van nemen en jij mag bepaalde gegevens verbergen op je loonbrief, zoals je werkgever en diens gegevens.

Maar niets meer

Je potentiële verhuurder mag enkel je loon vragen. Hij mag je dus niet vragen met welke wagen je rijdt of welke onroerende goederen je bezit.

Privacy

Je verhuurder mag de opgevraagde gegevens nooit doorgeven aan derden: hij mag ze niet mondeling overmaken en er geen kopies van nemen.

Niet solvabel?

Ben je volgens de verhuurder niet solvabel genoeg om de huur te kunnen betalen, dan kan hij je weigeren. Wanneer je wordt geweigerd door niet-financiële motieven, spreken we van discriminatie.

Besluit

Het is logisch dat je verhuurder wil weten of je de huur kan terugbetalen. Hij wil zekerheid. Geef echter niet te veel weg: enkel je loonfiche is genoeg.

(sdc)

Label: Contract

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok