Wat je zeker niet mag vergeten bij jouw bouwlening
bouwlening.jpg

Ga je eindelijk een eigen huis bouwen? Of is het tijd voor een nieuwe badkamer, ruime veranda of zwembad achteraan de tuin? Voor extra centen moet je waarschijnlijk naar de bank. Waarop moet je letten als je leent om te (ver)bouwen?

1. Waarvoor kan ik lenen?

Maak een duidelijk overzicht van de geplande werken: als je in een nieuwbouwproject stapt, ben je gebonden door de bouwschijven van de promotor. Bij een renovatie vraagt je bank naar je planning of stuurt ze een expert naar je werf. Doe-het-zelvers, opgelet: sommige banken lenen je alleen geld voor facturen, niet voor zelf gepresteerde uren.

2. Hoelang mag mijn verbouwing duren?

Als je een bestaande woning koopt, neem je in één keer het kredietbedrag op. Bij een nieuwbouwproject doe je dat in schijven. Ook je verbouwingen betaal je per factuur van de aannemer. Hoeveel tijd krijg je van je bank om je bouwwerken af te ronden? Dat kan erg verschillen: reken tussen de 12 en de 36 maanden. Banken vergelijken is dus belangrijk!

3. Welke schijven kan ik opnemen?

Banken gebruiken hier minima: je kan pas geld opvragen als je voldoende hoge facturen hebt. Meestal is dat 2.500 euro. Zorg dat je de juiste documenten kan voorleggen: Dat zijn doorgaans facturen op jouw naam voor je eigen huis met een duidelijke omschrijving in één van de drie landstalen of het Engels. Check die voorwaarden goed voor je een klusjesman in huis haalt.

4. Welke extra kosten moet ik betalen?

Ook bij een bouwlening onderhandel je met de bank voor een goede rentevoet. Daarnaast betaal je na een aantal maanden ook een reserveringsprovisie: dat is de kostprijs voor de bank om geld voor jou op een rekening klaar te houden.

5. Welke formule neem ik best?

Bij een nieuwbouwproject kies je voor een hypothecair krediet. Verbouwingen kunnen dan weer met een renovatielening. Daarvoor heeft de bank geen hypotheek nodig, zodat je niet langs de notaris moet gaan. Let wel: zo’n renovatielening is een persoonlijke lening, en die geeft geen recht op fiscale aftrek.

Vraag ook na bij de bank of je in aanmerking komt voor een groene lening. Als je energiezuinige werken plant, ligt je rentevoet lager. Heel wat steden geven voor die werken trouwens een – soms renteloze – lening!

(sdc) - Bron: Kbc.be / Bouwinfo.be / Tijd.be

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok