Wat is thermografie en wat zijn de voordelen?
thermografie.jpg

Tijdens de energieaudit van een woning valt de term ‘thermografie’ wel eens. Maar wat betekent het en hoe moet je er rekening mee houden als je een woning verkoopt, aankoopt of renoveert? Wij leggen uit.

Wat is thermografie?

Bij thermografie worden temperaturen in beeld gebracht door middel van een warmtecamera. De temperatuurverschillen worden weergegeven door het gebruik van meerdere kleuren en worden via infrarood vastgelegd. 

Aan de hand van zo’n warmtecamera kun je zeer snel en bovendien veilig dergelijke meting uitvoeren. De meting van een woning kan enkel gebeuren door opgeleide thermografen en energiedeskundigen die een warmtecamera bezitten.

Waarom thermografie?

De infraroodfoto’s kunnen je heel wat vertellen over een woning. Bijvoorbeeld waar de warmte goed behouden wordt, maar ook waar de warmte snel ontsnapt. Deze ruimte zou je bijvoorbeeld extra kunnen isoleren. Zo bespaar je heel wat energie.

Energieaudit

Maar hoe past thermografie binnen of naast een energieaudit? Bij een energieaudit wordt voornamelijk de bouwschil geanalyseerd. De opbouw van de verliesoppervlaktes zoals dak, vloer, muren en ramen wordt vastgelegd. Er wordt echter geen rekening gehouden met eventuele bouwfouten en/of versleten isolatie, enzoverder. Bovendien is de foutenmarge bij een energieaudit vrij groot.

Het grote voordeel is dat je warmteverliezen letterlijk kunt vastleggen op een foto. Er komen geen berekeningen aan te pas, waardoor de foutenmarge dus een pak kleiner wordt. En vermits elke woning uniek is, vertelt thermografie je ook veel specifieker hoe het warmteverlies zich in jouw woning manifesteert.

Kostprijs?

De kostprijs van een meting hangt vooral af van welke warmtecamera wordt gebruikt. Belangrijk is dus om vooraf enkele offertes op te vragen en goed te bepalen hoe uitgebreid de meting moet zijn. Op die manier wordt een warmtecamera op maat ingezet en dat kan de kost drukken. Wat wel sowieso het geval is: een thermografisch onderzoek betaalt zichzelf terug op zeer korte termijn dankzij de energie die je nadien bespaart.

(kc)

Label: Energie

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok