Wat is een syndicus en wat doet hij?
syndicus.JPG

Wanneer je een appartement huurt in een grote blok betaal je wellicht ook bijkomende kosten voor de syndicus. Maar wat is een syndicus juist en wat doet hij?

Wat is een syndicus?

Een syndicus komt meestal voor in grotere gebouwen, waarbij de appartementen de eigendom zijn van verschillende eigenaars. Hierdoor zijn deze individuele eigenaars vaak ook de mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen in het gebouw zoals de hal, de lift, de tuin enzovoort.

De verschillende mede-eigenaars laten zich vaak vertegenwoordigen door een syndicus of beheerder, hij vormt dan het officiële orgaan van de mede-eigendom en gaat de mede-eigenaars vertegenwoordigen in legale kwesties.

Het aanstellen van een syndicus is trouwens ook wettelijk verplicht wanneer er sprake is van mede-eigenaarschap, ook al gaat het bijvoorbeeld maar om twee appartementen.

Wat is de taak van een syndicus?

De taak van de syndicus is duidelijk omschreven in de Belgische wetgeving en valt onder te brengen in vier delen: technisch beheer, administratief beheer, vertegenwoordiging in rechten en financieel beheer.

Ten eerste, roept de syndicus de algemene vergadering van de mede-eigenaars wanneer er (dringende) beslissingen moeten worden genomen. Hierbij is hij ook verantwoordelijk voor het notuleren van de beslissingen van de algemene vergadering en het uitvoeren (of laten uitvoeren) van de beslissingen die genomen werden door de mede-eigenaars. De beslissingen kunnen variëren van het onderhoud van de tuin tot de herstellen van de lift en het aanstellen van een kuisploeg.

Ten tweede, is de syndicus ook verantwoordelijk voor bewarende maatregelen en het voorlopig beheer van het gebouw.

Ten derde, kan de syndicus ook het vermogen gaan beheren van de mede-eigenaars en kan hij ze legaal vertegenwoordigen.

Ten vierde, is het ook de syndicus die in het geval van een verkoop de wettelijk bepaalde informatie zal overmaken aan de notaris. De syndicus hoort ook de bewoners van het gebouw die geen eigen stemrecht hebben op de hoogte te houden van de datum van de algemene vergadering.

Hoeveel kost een syndicus?

Voor dit werk wordt een syndicus uiteraard betaald, hoeveel een syndicus voor zijn werk wordt betaald, is afhankelijk van het contract dat wordt afgesloten door de mede-eigenaars. Deze kosten worden vaak ook doorgerekend aan de huurders in het gebouw, afhankelijk van het huurcontract.

(kc) - Video: Quoon

Label: Syndicus

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok