Wat is collectieve verwarming?
collectieve-verwarming.jpg

Eén van de grootste slokkoppen wat energie betreft in onze woning, is verwarming. Met dat in het achterhoofd zien we steeds vaker voorzieningen die niet één huis of appartement verwarmen, maar meerdere woningen tot zelfs een volledige wijk van warmte en warm water voorzien. Maar is dit een reden om massaal onze individuele ketel buiten te smijten en voor een collectief systeem te kiezen, of zijn er toch ook nadelen aan verbonden? Wij leggen uit.

Bepaalde dingen in groep aankopen, is door de recente crisis een trend geworden. Denk maar aan groepswoningen of groepsaankopen van energie. Tegenwoordig is er ook een oplossing op meerdere woningen binnen dezelfde straat of buurt samen te verwarmen. Dit heet collectief verwarmen.

Appartementen

Wanneer we over een appartement praten zijn er twee opties om te verwarmen: een individuele ketel per appartement of één ketel die het volledige gebouw van warmte voorziet. Als er voor een individuele ketel gekozen wordt, heeft elke eigenaar de vrijheid om zijn soort ketel, de soort brandstof en het vermogen te kiezen. Ook heeft hij de flexibiliteit om te beslissen vanaf wanneer de ketel uit “zomerrust” mag keren.

Bij één ketel voor het volledige gebouw wordt er meestal een periode of datum vastgelegd vanaf wanneer de ketel weer aangaat. Maar collectieve verwarming biedt ook tal van voordelen. Zo wordt de aankoop bijvoorbeeld gedeeld door alle eigenaars die een appartement hebben in het gebouw en hoeven ze zich geen zorgen te maken over het onderhoud. Voor het onderhoud staat namelijk de syndicus garant.

Een tweede voordeel is meer ruimte. Je spaart heel wat plaats uit voor bijvoorbeeld een berging wanneer je geen ketel hoeft te plaatsen. Bovendien is verwarmen met één centrale ketel ook veel ecologischer dan met individuele ketels.

Wijkniveau

Wanneer woningen gebruik maken van collectieve verwarming en er dus centrale warmteproductie voor een groep woningen of gebouwen wordt voorzien, worden er warmtenetten aangelegd. De voorzieningen worden meestal voorzien voor één wijk, maar kunnen in sommige gevallen zelfs een klein dorp voorzien. Warmtenetten beginnen recentelijk pas op te komen in België. In andere Europese landen staan ze al veel verder met deze ontwikkeling. In IJsland bijvoorbeeld zou zo’n 95% van de bevolking al aangesloten zijn op een warmtenet.

De nadelen van zo’n warmtenet is dat het leidingnet zeer goed geïsoleerd moet zijn om warmteverlies tijdens het transport naar de verschillende woningen te beperken. Dit nadeel weegt echter niet op tegen de voordelen. Het eerste voordeel van collectieve verwarming op wijkniveau is dat de gebruiker gespaard blijft van onderhoud en aanlevering van brandstof. Een warmtenet heeft ook vaker een beter rendement dan een individuele ketel, waardoor de energiekosten lager liggen voor de bewoners. En het grootste pluspunt is dat collectief verwarmen minder vervuilend is dan vele individuele ketels.

(kc)

Label: Technieken

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok