Wat doet het autonoom vastgoedbedrijf van jouw stad eigenlijk?
vastgoedbedrijf.jpg

In de krant lees je soms over een autonoom gemeentebedrijf dat vastgoed ontwikkelt in steden en gemeenten in Vlaanderen. Wat doet zo’n gemeentebedrijf? Verkoopt het ook woningen, en kan jij er zo ééntje kopen?

Heel wat gemeentes richtten rond 2000 een dochtervennootschap – een Autonoom Gemeentebedrijf – op die hun vastgoedpatrimonium vanaf dan moest beheren. Hun taak gaat verder dan enkel beheer: zo’n gemeentebedrijf moet ook projecten opstarten en wijken ontwikkelen. De gemeente zorgt voor vastgoed, budget en opdrachten en binnen die richtlijnen vaart het gemeentebedrijf een eigen koers.

1. Beheer van vastgoed

De meeste gemeentebedrijven verhuren gebouwen die eigendom zijn van de stad. Dat zijn zowel appartementen als winkelpanden. Ook concessies op hippe openbare plaatsen vallen onder die bevoegdheid. Denk maar aan de zomerbar in het park of een pop-upcafé op het gemeenteplein.

2. Ontwikkeling van wijken

Meer en meer krijgt zo’n vastgoedbedrijf van de stad de taak om een langetermijnvisie uit te werken voor stadsuitbreiding en achterstandswijken. Het werkt dan samen met vastgoedpromotoren en zorgt voor een gezonde mix van sociale woningbouw, premium vastgoed en vrijetijdsaanbod.

3. Verkoop van woningen

De gemeentelijke vastgoedbedrijven spelen een actieve rol tegen verkrotting: de gemeente onteigent vervallen huizen en geeft de opdracht deze te renoveren of af te breken en er een nieuwbouwproject op te richten. Zo’n woningen worden publiek verkocht en jij kan er dus proberen eigenaar van te worden.

4. Hoe eigenaar worden van zo’n woning?

De verkoopprocedure bij autonome vastgoedbedrijven is nogal apart: samen met andere geïnteresseerden moet je bieden onder gesloten omslag. Daarmee probeert de gemeente de beste prijs te behalen en dus de stadskas te spijzen. Op Hebbes.be lees je tips over deze procedure.

5. Wat doen de vastgoedbedrijven?

In Leuven ontwikkelt de AGSL sinds jaren het project aan de Vaartkom. Het Antwerpse AG Vespa is de motor achter het Groen Kwartier, het Eilandje en Spoor Oost en was de drijvende kracht achter de badboot. SoGent staat in voor De Oude Dokken en de stationsomgeving van Gent-Sint-Pieters. Heel wat kustgemeentes gaan op dezelfde manier te werk. Ben je op zoek naar een woning in een hippe buurt? Dan zijn hun websites zeker de moeite waard.

(sdc) - Bron: Vvsg.be / Agvespa.be / Agsl.be / Sogent.be

Label: Koopadvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok