Wat als je bouwvergunning wordt afgekeurd?
bouwvergunning.jpg

Stel, jullie hebben bouw- of verbouwplannen en hebben netjes zoals het hoort een aanvraag ingediend. Maar wat als de gemeente jullie bouwvergunning niet goedkeurt? Welke stappen kun je dan nog ondernemen?

1. In beroep gaan bij de Provincie

Voor een bouwvergunning moet je eerst aankloppen bij de gemeente. Zij kunnen toestemmen of je aanvraag weigeren. Behoor je helaas tot de tweede categorie, dan kun je eventueel naar de provincie stappen. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt tegenwoordig bij de Vlaamse provinciebesturen terecht. In beroep gaan bij de provincie kan werken. Maar liefst de helft van de geweigerde aanvragen worden op die manier toch nog goed gekeurd, erg opvallend. De termijn om een betwisting in te dienen, telt 30 dagen vanaf de bekendmaking van de weigering.

Bots je opnieuw op een weigering dan kun je nog in beroep gaan naar de speciale raad die Raad voor Vergunningsbetwistingen wordt genoemd. Op dat niveau wordt ook het wettelijke karakter van de weigering onderzocht. De Raad kan de beslissing nietig verklaren, bijv. omdat ze niet voldoende gemotiveerd is. 

Als de weigering van de bouwvergunning nietig verklaard wordt, wordt de procedure hernomen op het moment waarop de geannuleerde beslissing werd genomen. De beroepsinstantie (regering of provincie) moet dus opnieuw een uitspraak doen rekening houdend met het arrest van de Raad van State. Denk goed na vooraleer je deze stappen onderneemt, en raadpleeg een specialist die je kansen op slagen kunnen inschatten.

2. Nieuwe bouwaanvraag

Word je door de specialist ter zake afgeraden om in beroep te gaan, dan kun je er ook voor kiezen om je plannen aan te passen en een nieuwe bouwaanvraag in te dienen. Als de gemeente haar weigering goed gestaafd heeft, weet je precies wat er niet klopt. In dat geval kun je samen met je architect de aanpassingen doorvoeren. 

Een weigering van een bouwvergunning betekent dus niet dat je meteen alles moet opgeven. Je kunt je plannen een andere wending geven om zo je droomwoning te realiseren.

(kc)

Label: Vergunningen

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok