Waarom blijft de prijs van isolatie stijgen?
pur-isolatie.jpg

We investeren steeds meer in duurzaam en ecologisch wonen en willen zo het energieverbruik naar beneden halen. Hiervoor moeten we minder verwarmen, maar ook goed isoleren. En wie plannen heeft om te isoleren, houdt maar beter zijn budget in de gaten. Want het laatste half jaar is isolatie voelbaar duurder geworden. En die prijzen zullen de komende jaren misschien verder stijgen. Wij leggen uit.

Verklaring prijsstijging

Sinds de eerste maanden van 2017 zijn de prijzen van isolatieleveranciers aan het stijgen. Het gaat in het algemeen over ál het isolatiemateriaal, maar de prijsstijging is vooral goed voelbaar wanneer je isolatiepanelen aankoopt die gemaakt zijn van polyurethaan (PUR). De oplopende prijzen voor deze panelen hebben we te danken aan de stijgende vraag en een dalend aanbod. De grondstoffen waarmee isolatiepanelen van polyurethaan gemaakt worden, olie bijvoorbeeld, worden namelijk steeds schaarser.

Daarnaast is de huidig klim in prijs ook te wijten aan de verminderde productie van de chemicaliën waaruit polyurethaan wordt gemaakt. Onlangs zijn enkele fabrieken uitgevallen, maar het grote probleem is dat de bouw van twee nieuwe fabrieken veel vertraging heeft opgelopen. Het gaat om een productie-eenheid van de chemiereus BASF in het Duitse Ludwigshafen en een van de combinatie Dow/Saudi Aramco in Saudi-Arabië. Er is voorlopig nog geen zicht op wanneer de twee fabrieken kunnen beginnen produceren.

Deze twee factoren hebben ervoor gezorgd dat er minder aanbod is in een tijd van enorm veel vraag naar isolatiemateriaal.

Concreet

Door deze situatie zou de prijs van dit soort isolatiepanelen al met 25 % gestegen zijn sinds het begin van 2017. De Bouwunie en de Confederatie Bouw berekenden voor het Belang van Limburg dat een dak van tweehonderd vierkante meter isoleren met pur-schuimplaten momenteel ongeveer 750 euro meer kost dan eind 2016.

Tekort?

Tot een tekort zal het niet meteen leiden, maar sommige leveranciers kiezen er wel bewust voor om een stockbreuk in te lassen. Dit kan zorgen voor heel wat vertragingen in het bouwproces en kan zelfs sommige werven voor enige tijd stil leggen.

Alternatief

Maar bestaat er een alternatief voor de isolatiematerialen die recent een prijsstijging ondergingen? Er wordt verwacht dat de markt zich hieraan zal aanpassen en zal teruggrijpen naar andere isolatiematerialen. Maar deze materialen zullen een update moeten krijgen en op vernieuwende manieren moeten worden gebruikt.

(kc)

Label: Ruwbouw

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok