Voortaan kan je makkelijker hypotheekleningen vergelijken
hypotheek-vergelijk.jpg

Gek word je ervan: de hypotheeklening van de ene bank vergelijken met het kredietvoorstel van de andere. En daarna volgen de brand- en schuldsaldoverzekeringen nog. Vanaf 1 april 2017 moet elke bank je een gelijkvormig overzicht bezorgen van zijn kredietvoorwaarden. Zo vergelijk je een stuk sneller.

1. Duidelijke informatie over je lening

De bank moet je nu een overzicht bezorgen waaruit duidelijk blijkt wat de lening jou zal kosten. Dat document, het European Standard Information Sheet (ESIS) zet alle cijfers op een rijtje zodat je meteen ziet welke gevolgen de lening voor je heeft.

Tip: vraag al bij je eerste bezoek naar dit document; de bank mag het ook later overhandigen, maar dan is je vergelijkingsronde natuurlijk al voorbij.

2. Het Jaarlijks KostenPercentage (JKP)

Bij consumentenkredieten bestond deze verplichting al: het JKP omvat het totale kostenpercentage per jaar van jouw lening: interest, dossierkost, schattingskost. Met dat cijfer vergelijk je dus de leningen van verschillende banken.

Tip: Het JKP is niet zaligmakend: de bank die je verplicht een schuldsaldoverzekering te nemen, heeft een hoger JKP dan de bank die je enkel ‘aanraadt’ zo’n verzekering af te sluiten.

3. Niet alle informatie ligt vast

Een variabele rentevoet kan nog stijgen of dalen. Hoe die evolueert, weten jullie bij ondertekening van je krediet nog niet. Het JKP wordt berekend via de vastgeklikte variabele rentevoet. Je krijgt ook een indicatie van wat je betaalt als je rentevoet maximaal zou stijgen.

4. Maximale dossierkost

De maatregel stelt paal en perk aan de dossierskosten van je lening. Een woonkrediet mag nu nog maximaal 500 euro kosten. Herfinancier je, dan kost je dat hoogstens de helft van de eerste dossierkost. Bij een tweede herfinanciering binnen het jaar mag de bank wel weer zijn standaardtarief aanrekenen. Sluit je een overbruggingskrediet af, dan ligt de limiet op 800 euro.

5. Geen ESIS voor de notaris

Het informatieblad van de bank vermeldt niet de notariskosten. Die vraag je bij hem na of bereken je online. Ook daar kan je behoorlijk besparen, door de waarborg op te splitsen tussen een hypotheek en een hypothecaire volmacht. Ook niet in het ESIS: de kosten van uitvoering. Die betaal je als de bank aangetekende brieven, gerechtsdeurwaarders en een notaris moet inschakelen als jij je lening niet meer terugbetaalt.

(sdc) - Bron: Bankshopper.be / Test-aankoop.be / Tijd.be / Febelfin.be

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok