Verhuizen: zelf doen of uitbesteden?
verhuis-knappedoos.jpg

Bij een verhuis krijgt een gemiddeld gezin al gemakkelijk zo’n 100 dozen bij elkaar. Dat is na het uitwieden van de verzamelde rommel die je ondertussen hebt weggeschonken of weggegooid, grote stukken zoals kasten en zetels niet meegeteld. Dat alles telt op tot een aardige verhuisklus. Niet te vergeten de kost van de brandstof en middelen om alles van de ene woning naar de andere te transporteren…

Krijg je nu al grijze haren als je de optelsom voor je eigen verhuis maakt? Misschien is het dan het overwegen waard om de hele klus uit te besteden.

In veel gevallen is het waarschijnlijk goedkoper om heel de verhuis zelf te doen. Maar er is een verschil tussen de financiële kost en wat het je uiteindelijk echt waard is.

Enkele dingen om in overweging te nemen:

De grootte van de verhuis

Er is een verschil tussen een student die naar een kot verhuist, of zelfs iemand die naar een eerste of tweede appartement verhuist, en iemand die een volledige gezinswoning van de ene naar de andere locatie moet transporteren of iemand die van een groot huis naar een serviceflat moet verhuizen.

Breng voor jezelf in kaart wat er allemaal moet gebeuren, schrijf op hoeveel er moet verhuisd worden en noteer de afmetingen. Zo weet je hoeveel je zelf kan doen en hoeveel hulp je nodig zal hebben. En wat voor hulp… zal het volstaan om de achterzetels van de auto van je buurman plat te leggen, zal je een bestelwagen nodig hebben, of is een volledige verhuiswagen aan de orde?

Uithoudings-/doorzettingsvermogen

Verhuizen is vermoeiend. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zijn je vrienden (en jijzelf) opgewassen tegen een dagje poetsen, inladen en uitladen, trappen klimmen en afgaan met zo’n 100 dozen? Zijn er knie- of rugklachten die in de weg kunnen staan? Hoe stressbestendig is iedereen?

De kost

Het zal uiteindelijk waarschijnlijk nog meer kosten dan je denkt. Heb je rekening gehouden met de kost van benodigdheden (dozen, plakband, alcoholstiften, noppenfolie, touw, vuilniszakken…), brandstof, misschien tolbedragen als je het land verlaat, tijdelijk huurmateriaal, genoeg eten en drinken en andere traktaties voor je helpers, en tussendoorkosten zoals eigen maaltijden, babysit, voor sommige mensen misschien een hotel als ze niet meer in het ene huis kunnen, maar ook nog niet in het andere.

Professionele hulp inhuren is voor veel mensen die een beetje stress willen uitsparen, dus niet zo’n slecht idee. Het comfort van betrouwbare hulp is vaak veel waard.

Professionele hulp inhuren

Kies je ervoor om toch professionele verhuizers in te schakelen? Hou dan deze tips in het achterhoofd om dat een beetje budgetvriendelijk aan te pakken:

Timing

Verhuisfirma’s hebben vaak hogere tarieven aan het begin en het einde van de maand, want dan zijn vaak de huurcontracten afgelopen en willen de meeste mensen zo snel mogelijk hun spullen verhuizen. Ook in het weekend zijn deze diensten vaak duurder, want dan hebben mensen tijd om te verhuizen.

Probeer daarom om enkele vakantiedagen tijdens de week, liefst in het midden van de maand, in te plannen. Het zal je goedkoper uitkomen.

Ga zelf al aan de slag

Doe zelf al een deel van het werk. Pak zoveel mogelijk van je eigen dozen op voorhand in en maak zoveel mogelijk dingen verhuizer-vriendelijk. Wat bedoelen we daarmee? Ontkoppel je elektrische toestellen al op voorhand, rol tapijten op, demonteer wat gedemonteerd moet worden. Het zorgt ervoor dat de verhuizers minder werk hebben en dus minder tijd verspillen, handig als je hen per uur betaalt.

Kies voor een tussenoplossing

Sommige verhuisdiensten voorzien een soort ‘self service’. Zij zetten de verhuistruck voor je deur, jij laadt in, zij rijden naar bestemming, jij laadt uit. Je kan aan helpers vragen om met een ‘team’ in te laden in het ene huis en een ander ‘team’ laten uitladen in het andere huis. Zo heb je enkel de kost van de truck en het verhuistraject.

Vraag offertes

Huur je professionele hulp in dan wil je natuurlijk dat deze betrouwbaar en voorzichtig zijn, en dat ze je niet te veel aanrekenen. Vraag daarom gedetailleerde offertes op van minstens drie verhuisdiensten. Laat ze desnoods ter plaatse komen en een schatting maken van je inboedel. Ze zullen een gedetailleerdere schatting kunnen opstellen vanuit je huis dan via mail of telefonisch.

Vraag ook advies in je omgeving. Welke verhuisfirma’s raden je buren, vrienden of familie aan? En beter, welke raden ze helemaal niet aan? Zoek desnoods nog referenties online.

Filter

Verhuisdiensten kijken vaak naar de hoeveelheid/volume als ze hun offerte opstellen. De prijs hangt af van welk voertuig ze zullen nodig hebben, hoeveel ruimte je spullen opnemen (vooral bij langeafstandsverhuis, waar ook rekening wordt gehouden met gewicht) en hoeveel tijd er nodig is om alles te verhuizen. Met andere woorden, verhuis geen spullen die je niet meer nodig hebt. Hoe minder je moet verhuizen, hoe minder plek je spullen in nemen, hoe minder er moet over en weer gereden worden, hoe minder het zal kosten.

Verhuizen geeft je de mogelijkheid om opnieuw te starten. Een blanco hoofdstuk. Laat onnodige spullen dus achter. Filter goed en misschien kan je er iemand anders gelukkig mee maken. Sommige spullen kan je misschien nog verkopen of doneren. Wees grondig en voorzie een plek om een “te verkopen”-berg, “te doneren”-berg te maken en een vuilzak (maak daar een rol vuilzakken van). Misschien is het zelfs handig om een container te huren voor afval. Hangt er vanaf hoe groot de verhuis is.

Vergeet ook kleinere items niet, zoals voedsel. Is het echt de extra verhuiskost waard? Begin enkele weken op voorhand met je diepvries leeg te maken en geen overtollig eten meer aan te kopen. Zorg dat je zo weinig mogelijk mee moet nemen. Doneer desnoods ongeopende soepblikken of andere conserven. Dump dingen die al lang in je kast staan en misschien zelfs al vervallen zijn. Hetzelfde geld voor geopende kruiden of sauzen. Verzamel je oude magazines? Knip interessante artikels eruit en bewaar ze in een map. Gooi de magazines weg bij het oud papier. Het is een heel gewicht minder.

Ook op verhuisbenodigdheden kan je besparen. Hoe?

Verzamel gratis dozen bij lokale supermarkten, drankcentrales (vaak erg stevige dozen, zelfde formaat en niet te groot) of op de wekelijkse markt. Printpapierdozen zijn ook handig om als verhuisdoos te dienen. Ga hiervoor naar scholen of kantoorgebouwen. Via sites als Facebook kan je op lokale deelgroepen rondhoren of iemand zijn verhuisdozen per ongeluk wegdoet. Je weet maar nooit.

Overweeg om herbruikbare dozen te gebruiken. Er zijn firma’s die herbruikbare dozen verkopen of verhuren.

Ga naar doe-het-zelfzaken voor verhuisbenodigdheden. Vaak bieden ze de basisbenodigdheden aan heel schappelijke prijzen aan en ze kunnen je bijstaan voor advies en tips.

Organiseren & coördineren

Heb je al je dozen kunnen verzamelen? Dan is de volgende stap inladen en labelen. Vergeet dat laatste zeker niet. Je spaart je nadien een hoop zoekwerk en frustratie uit. Enkele tips om duidelijk te labelen:

Schrijf zowel boven op de doos als op de zijkant wat de inhoud is. Is één zijde bedekt door een andere doos, dan zie je hopelijk op de andere zijde wat er in zit. Je beschrijft best zo duidelijk mogelijk wat erin zit en waar de doos heen moet, wees niet te vaag. In plaats van enkel “boeken”, schrijf “kinderboeken + kleurboeken, kinderkamer”.

Stapel volle dozen die naar dezelfde locatie moeten op elkaar. Zo gaan ze tegelijk de verhuiswagen in en hopelijk weer uit. Spaart je weer een hoop zoekwerk uit.

Je kan een excel-sheet gebruiken, een ander computerprogramma of een app om je te helpen. Zo kan je je spullen ineens oplijsten, weet je in welke doos ze zitten, waar de doos heen moet, en hoeveel dozen er in totaal zijn. Geef elke doos een nummer of naam om overzicht te bewaren. Als je achteraf dan nog iets zoekt en nog niet de tijd hebt gehad om alles uit te pakken, kan je snel je file of app consulteren en weet je waar je die verrekte schroevendraaier hebt verstopt. Een dergelijke lijst is ook handig voor de verhuizers om een overzicht te hebben van het aantal dozen en waar ze ze heen moeten brengen. Een goede checklist dus.

De verhuiswagen inladen

Wanneer je een verhuiswagen reserveert, volg dan de suggesties van de verhuisfirma. Twijfel je toch, ga dan gewoon voor groter, dat is altijd beter dan twee keer moeten rijden.

Maak een lijst van wat je wil verhuizen en bedenk al meteen wat je er als eerste in wil zetten. Het is niet handig om er dingen weer uit te halen als deze er al in staan. Ga dus na wat je zeker niet meer nodig hebt en wat het handigste zal zijn om te stapelen.

Weet dus wat de volgorde van je laadproces gaat zijn. Laad eerst de grootste en zwaarste dingen in, zoals meubels en toestellen. Bedenk ook dat spullen er niet noodzakelijk in hun normale positie in moeten. Een zetel kan gemakkelijk op zijn kant liggen. Laad daarna de zwaardere dozen in en vervolgens lichtere zaken, zoals lichte stoelen. Zorg dat lichte of breekbare spullen uiteindelijk bovenaan staan of in een aparte zone, waar er niets op kan vallen of waar het niet kapot kan daveren. Extra tip: zorg dat de beste puzzelaar bij je thuis in of bij de verhuiswagen staat om alles te coördineren.

Dozen en losse spullen staan best zo dicht mogelijk op elkaar gepakt, zodat ze niet bewegen. Pak meubels op voorhand in met dekens, kussens of beschermende folie of plastiek. Bind ze desnoods bij elkaar of omhoog met koorden, zodat niets begint te schuiven tijdens het vervoeren. Je wil niet dat je zetel op je kristallen glazen terechtkomt. Laad daarom je matras als laatste in. Oké, het is een groot item, dus het had er ook als eerste in gekund, maar het is een goede extra bescherming en kan dienst doen als extra ‘muur’ om alles op zijn plaats te houden.

Alles goed en wel ingepakt? Vergeet geen extra verzekering!

Vaak wordt een verhuis gedekt door je gewone verzekering, maar vraag het voor alle zekerheid op voorhand na. Is het niet inbegrepen dan is het misschien goed voor je nachtrust en stress achteraf om die extra optie toch toe te voegen. Je kan deze bekomen bij je verhuisfirma, maar ook bij je huidige verzekeraar.

Je speelt beter op veilig dan dat je achteraf spijt hebt.

(sjv) - Bron: Goodhousekeeping.com

Label: Planner

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok