Verbouwen: architect nodig of niet?
verbouwing.jpg

Heb je in de nabije toekomst een verbouwing gepland? Dan heb je ongetwijfeld nog een heleboel vragen. Eén van die vragen is waarschijnlijk: heb ik echt een architect nodig om mijn huis te verbouwen of kan het ook zonder?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Je moet met een architect werken voor alle ingrepen aan je woning waarvoor je een bouwvergunning nodig hebt. Dit is bij wet verplicht. Concreet wil dit zeggen dat je een architect moet aannemen bij structurele werken zoals stabiliteit, aan- of bijbouw, wijziging van bestemming van het gebouw, enzoverder.

Verbouwingen zonder architect

Maar waar ligt de grens nu precies? Welke werken mag je nog zonder een architect uitvoeren? Alles waarvoor je geen bouwvergunning nodig hebt. Opgepast dit durft te verschillen per gewest. Voor Vlaanderen zijn dit werken zoals:

  • Gevelrenovaties (zonder gevolgen voor de stabiliteit)
  • Ramen en deuren vervangen
  • Installatie van dakvensters, zonnepannelen of zonneboilers
  • De aanbouw op of aan een dak (die mag maximum één vierde van de totale dakoppervlakte zijn)
  • Aanbouw van een tuinhuis, garage of bergruimte kleiner dan 40 vierkante meter

Gevolgen van verbouwen zonder architect

Indien je toch aan een verbouwing of renovatie begint waarvoor een bouwvergunning nodig is zonder architect, dan riskeer je vervolging en een fikse boete. Ook zal de verzekering niks dekken wanneer er iets misloopt.

Moraal van het verhaal: je neemt best geen onnodige risico’s en stelt een architect aan wanneer je renovatie een bouwvergunning vereist.

(kc)

Label: Bouwlexicon

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok