Verbouw zonder je blauw te betalen: 5 tips
verbouw-blauw.jpg

Plan je een grote verbouwing of een ingrijpende aanpassing in je huis? Denk twee keer na voordat je eraan begint! Met een grondige en realistische voorbereiding bespaar je je heel wat kopzorgen tijdens en een financiële kater na de renovatie. Lees hier de beste aanpak voor élk project.

1. Bereid je goed voor

Elke verbouwing begint bij een goede voorbereiding. Óók als je eenvoudige wandplanken aan de muur wilt bevestigen. Omschrijf precies wat je wilt bereiken, leg een timing vast en bedenk welke extra’s erbij kunnen komen. Een stopcontact op de foute plek of een onstabiele gipswand kunnen al roet in het eten gooien. 

Heb je recht op overheidspremies? Hou daar nu al rekening mee bij je planning.

2. Doe-je-het-zelf-beter?

Een vakman is niet goedkoop, maar ook de kosten van een doe-het-zelver kunnen de pan uitswingen. Een vakman heeft meer kennis, beter gereedschap en een groter assortiment bouwmaterialen. Hij loopt dus niet om de haverklap naar de doe-het-zelfzaak voor extra schroefjes. 

Hij kent ook de tips en trics voor een onberispelijke afwerking en koopt materialen voor je renovatieproject aan 6% in plaats van 21% BTW.

3. Kies de juiste vakman

De beste vakman is meestal niet de goedkoopste. Vergelijk 3 tot 5 offertes en vraag voldoende gedetailleerde beschrijvingen. Een algemene aannemer combineert of coördineert loodgieterij, elektriciteitswerken en ruwe verbouwingen. Daarmee bespaar je veel tijd. 

Iemand uit je buurt rekent minder verplaatsingskosten. Je controleert ook makkelijker zijn referenties. De afbraak kan je dan weer zelf, met vrienden of met een sloopbedrijf uitvoeren.

4. Vergeet nooit je prioriteiten

Tijdens je verbouwingen krijg je te maken met heel wat dilemma’s. Bepaal op voorhand je prioriteiten en verlies ze nooit uit het oog. Opbergkasten in standaardmaten en -kleuren volstaan in je berging; in je keuken spendeer je wat meer aan keukendeurtjes en kastinrichting. 

Je aannemer doet tijdens de werken ongetwijfeld suggesties ‘nu hij toch bezig is’. Laat die extra werkjes een nachtje rusten voor je beslist.

5. Zorg voor wat extra budget

Zelfs als je je bouwplannen grondig voorbereidt, voorzie je best een financiële marge: extra werken, langere levertijden, alternatieve en duurdere materialen … Je krijgt er gegarandeerd mee te maken. Voorzie daarom 10 tot 25% extra budget. Anders riskeer je dat je verbouwing teleurstellend of helemaal niet eindigt.

(sdc) - Bron: Houselogic.com / Kaodim.com

Label: Kosten

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok