Van BV tot makelaar: ken jij Cisse, Eveline & Ronny nog?
bv-immo.jpg

Als makelaar moet je goed kunnen omgaan met mensen en een zekere bekendheid genieten in de streek waarin je actief bent. Bekende Vlamingen hebben op dat laatste vlak een streepje voor, al worden ze soms ook minder snel au sérieux genomen. Drie immo-BV’s vertellen hun verhaal.

Cisse Severeyns

Achttien jaar stond Cisse Severeyns in de spits bij onder meer Antwerp, KV Mechelen en Germinal Beerschot. Maar de laatste elf jaar scoort de ex-voetballer als immomakelaar. “Vooral mensen van dertig jaar of ouder kennen me nog altijd.”

Als profvoetballer was Cisse Severeyns helemaal niet bezig met de immowereld. “Na mijn carrière ging ik op lager niveau voetballen en keek ik rustig uit naar iets anders. Eerst begon ik een evenementenbureau en deed ik pr-consulting voor Capellen FC. Zo kwam ik in contact met vastgoedbedrijf Janssen en Janssen, dat ik binnenhaalde als sponsor, en ontstond een vriendschapsband met zaakvoerder Stefaan.”

Grappenmaker

Een speling van het lot hielp Cisse Severeyns een handje. “Stefaan Janssen had al vaak gezegd dat immo iets voor mij is. Een dag voor ik aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnam, vroeg hij me wat ik zou doen mocht ik niet verkozen raken. ‘Dan ga ik maar in de immo’, antwoordde ik bij wijze van grap. Een paar dagen later bleek dat we als partij ongeveer vijftig stemmen tekortkwamen. Anders was ik ongetwijfeld schepen van Sport in Zoersel geworden.”

Intussen leidt Severeyns al drie jaar een kantoor van Janssen en Janssen in Lille. Of hij veel voordeel haalt uit zijn verleden als profvoetballer? “Door mijn ervaring in de voetbalwereld kan ik met veel verschillende mensen overweg. Ik ben een uitbundige persoon en grappenmaker. Je kunt immo doen met een vleugje humor, dat stelt zowel kopers als verkopers op hun gemak. Het is een voordeel dat de mensen me al kennen en gemakkelijker een gesprek starten, maar dat kan ook een nadeel zijn. Sommigen beschouwen me nog altijd als een voetballer en niet als een makelaar. Ik zit nochtans al elf jaar in het vak en heb wel de nodige stormen doorstaan.”

Huizenjagers

Eind augustus verscheen Severeyns in het Vierprogramma Huizenjagers, waarin makelaars een pand zoeken voor kopers die nadien punten uitdelen. Een soort Komen eten voor makelaars. “Mij interesseerde het niet zozeer om te winnen (wat hij overigens wel deed, red.) maar vooral om op een positieve manier over te komen en mensen te laten zien dat ik wel degelijk makelaar ben. Dat het hoofdstuk voetbal een mooie herinnering is, maar dat ik intussen een ander professioneel leven leid.”

Eveline Hoste

Een miss in de immowereld? Eveline Hoste bewijst dat het perfect kan. Ze specialiseerde zich in residentieel vastgoed. Binnenkort wil ze bovendien als aankoopmakelaar kopers begeleiden in hun zoektocht naar een nieuwe woning.

“Ik heb rechten gestudeerd en het was sowieso altijd al mijn bedoeling om hiermee iets te doen in de vastgoedwereld. In de blokperiode ging ik vaak studeren bij mijn doopmeter. Tussen het studeren door hielp ik haar man, een syndicus. Helemaal iets anders dan verkopen natuurlijk, maar het boeide mij enorm. Ik heb een onorthodoxe weg gevolgd om vastgoedmakelaar te worden, want ik kreeg een opleiding als syndicus. Maar ik wou toch vooral verkopen.”

Eveline Hoste werd Miss Belgian Beauty in 2001 en bouwde een mediacarrière uit bij onder meer de voormalige jongerenzender JIMtv, VTM, MNM en de regionale tv-zender TV Oost. Ze is sinds 2010 erkend vastgoedmakelaar en heeft nu een eigen kantoor in Destelbergen. Ze werkt vooral in de regio rond Gent.

“De meeste mensen komen bij mij terecht via aanbevelingen van tevreden klanten”, vertelt Eveline. “Mensen zijn wel snel familiair bij mij omdat ze me al een beetje kennen en ik ben zelf ook zeer sociaal. Maar ze kopen echt geen huis voor mijn schone ogen of omdat ik Eveline Hoste ben. Daarvoor is die beslissing te belangrijk. Mensen kloppen ook vaak bij me aan voor complexe dossiers, gezien mijn achtergrond als juriste.”

De geheimen van de makelaar

Aanvankelijk had Eveline ambities om te slagen als aankoopmakelaar, die door kopers ingehuurd wordt om een geschikt pand te vinden en volledig onafhankelijk van de verkoper werkt. In het buitenland is dit al zeer gebruikelijk, in België zijn er pas de laatste jaren initiatieven in die richting. “Ik heb het maanden geprobeerd, maar botste toen op heel wat muren. Zowel de kopers als de andere makelaars waren er nog niet klaar voor. Nu staan mensen er stilaan wel voor open.”

Daarom komt Eveline binnenkort actief naar buiten als verkoop- én aankoopmakelaar. “Tegen betaling zal ik mensen begeleiden bij hun zoektocht en eventueel ook de onderhandelingen.” Op de website Winwoning.be, tijdens workshops en in haar boek De geheimen van de makelaar geeft ze ook tips om zelf je woning te verkopen. “Of ik hiermee in mijn eigen vel snijd? Ik denk het niet. Sharing is caring.

Ronny Daelman

Het grote publiek kent Ronny Daelman vooral als Sam Bastiaens uit Thuis. Vandaag combineert hij zijn acteer- en presentatiewerk met een vastgoedkantoor in Westmalle. “Van de creatieve naar de zakelijke sector is een wereld van verschil.”

Ronny Daelman is tegelijk acteur (Thuis, Familie, Spitsbroers…), nieuwsanker voor de regionale zender RTV en makelaar. “Toen ik het laatste jaar bij de VRT werkte voor Thuis wilde ik een extra diploma om iets uit te bouwen op zelfstandige basis. Ik kwam al snel bij vastgoed uit door mijn passie voor architectuur en omdat ik het altijd al leuk vond om met veel mensen samen te werken, te luisteren en mensen te helpen.”

Ken je er wel iets van?

Of hij veel reacties krijgt van kopers en verkopers? “Vooral in de beginjaren, toen er nog afleveringen van Thuis werden uitgezonden waarin ik meespeelde. Het is leuk om meteen over iets te kunnen praten. Je komt uiteindelijk toch als ‘vreemde’ binnen in een privéomgeving en het gaat om een emotioneel geladen moment. Zo’n ijsbreker is dan wel handig. Ik kreeg ook weleens de vraag: ‘Ken je er wel iets van?’ Dan moest ik aantonen dat ik de opleiding doorlopen heb, een licentie van vastgoedmakelaar heb en dus toch wel weet waarover ik spreek.”

Vakkennis is volgens Ronny Daelman, die al acht jaar ervaring heeft als makelaar, cruciaal. “De wetgeving verandert vaak en je voelt dat veel mensen niet van alles op de hoogte zijn. Ze appreciëren het dat je hen begeleidt in heel het traject. Bijvoorbeeld om registratierechten te recupereren. Wie een huis zoekt, raad ik ook aan om niet te breed te gaan: kijk waar je werkt en waar de kinderen naar school gaan. Zoek vooral een plek met het vlotste woon-werkverkeer.”

Artistieke uitlaatklep

Naast zijn job als vastgoedmakelaar wil hij zeker ook actief blijven als acteur een presentator. Zo presenteert hij het nieuws op RTV (Kempen en Mechelen) en speelt hij regelmatig gastrollen in tv-series. “Dat blijft een van mijn grootste passies. Ik heb die artistieke uitlaatklep nodig”, zegt Ronny.

“Ik ben ook altijd gepassioneerd geweest door architectuur. De mix van het creatieve en technische aspect vind ik enorm boeiend.” Was hij dan niet beter architect geworden? “Ik heb veel respect en bewondering voor architecten, maar ik ben zelf zo’n slechte tekenaar.”

(jb/jh/ml) - Bron: Dossier Duurzaam Wonen 2017

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok