(V)Echtscheiding? Wat met het huis?
vechtscheiding.jpg

Blijkt de zin ‘In goede en kwade dagen’ toch niet helemaal te kloppen? Om een echtscheiding zo vlot en correct mogelijk te laten verlopen, stap je maar beter samen naar een bemiddelaar of neem je allebei een advocaat onder de arm.

“Een echtscheiding is erg individueel. De persoonlijke en financiële situatie is bij elk stel immers anders. Er is dus geen pasklaar antwoord voor een eerlijke verdeling van onroerend goed”, zegt Britta Delbrouck, advocaat en vennoot bij Consenso Advocaten en bemiddelaar in familiezaken. “In geval van onderlinge toestemming verloopt alles een stuk vlotter dan bij een vechtscheiding maar het is toch raadzaam dat beide partijen een advocaat onder de arm nemen. Of samen een bemiddelaar raadplegen. Meestal gaat een echtscheiding namelijk veel verder dan de verkoop van een huis.”

Tijdelijke woonstvergoeding

In de meeste gevallen blijft – in afwachting van de verdeling – één van de twee partners tijdelijk in de woning. “Meestal raamt een notaris of schatter dan een huurprijs. De partner die in het huis of het appartement verblijft, betaalt dan de andere partner de helft van deze huurprijs. En dit van bij het inleiden van de echtscheiding tot op het ogenblik van de verdeling”, legt Delbrouck uit.

Voorbeeld

Dirk en Els besluiten te scheiden. Ze hebben sinds enkele jaren een eigen woning en zijn elk voor de helft eigenaar. Els wil graag in de woning blijven. Dirk trekt tijdelijk bij zijn ouders in. Een schatter raamt de huurprijs van hun woning op 750 euro. Els betaalt Dirk maandelijks de helft van dit bedrag – 375 euro – tot op het ogenblik van de verdeling.

Woning overnemen

Vervolgens kan één van de twee partners het onroerend goed overnemen. Of de woning wordt verkocht aan derden. “Bij een overname door één van de twee partners, betaal je 1% registratierechten (ook wel miserietaks genoemd) op de volledige verkoopwaarde van de woning.”

Voorbeeld

Els wil ook na de scheiding in de woning blijven. Het huis wordt geraamd op 300.000 euro. Ze kan Dirk voor de helft van het bedrag uitkopen maar is de fiscus daarenboven ook 3.000 euro registratierechten verschuldigd.

Woning verkopen

“Het komt ook vaak voor dat beide partners – omwille van financiële of emotionele redenen – op zoek gaan naar een nieuwe woonst”, zegt Delbrouck. “In dat geval kunnen de ex-echtgenoten hun woning verkopen en het verkoopbedrag verdelen. De koper betaalt dan de gebruikelijke registratierechten van dan 5% (in geval van klein beschrijf) of 10%.”

(em) - Met dank aan Consenso Advocaten

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok