Renoveren met een renovatielening, woonlening of energielening: het verschil?
lening-renovatie.jpg

Geen enkele woning die eraan ontsnapt: de tand des tijds. Een kraan die lekt, dakisolatie die niet meer is wat ze moet zijn of een logeerkamer die nooit af geraakt. Al was je huis of appartement ooit in perfecte staat, sommige zaken geraken nu eenmaal verouderd. Na enkele jaren heb je beslist dat er nood is aan een grondige renovatie.

Dit hoeft niet per se van het hele interieur te zijn. Misschien staan je zinnen op een nieuwe badkamer, droom je van een moderne keuken of ligt een chique woonkamer in het verschiet. Renovatiewerken brengen alleszins een kostenplaatje met zich mee. Hier kan je een lening voor aangaan, die je op termijn met interest terugbetaalt. Maar welk krediet past bij jouw renovatieproject? Je kan beroep doen op een renovatie-, woon- of energielening. Wij leggen je het verschil uit.

1. Renovatielening

De lening waar het vaakst aan gedacht wordt bij een renovatie, is een renovatielening. Dit is een lening op afbetaling waarop je meestal een iets hogere rente dan bij een woonlening betaalt. Daartegenover staat dat er bij een renovatielening geen waarborg vereist is. Je moet je onroerend goed dus niet als onderpand voor de bank opgeven. Ook het aanvraagproces en de administratieve afhandeling verloopt vaak heel wat sneller. Dit betekent dat je minder lang moet wachten vooraleer je over het geld kan beschikken. Er komt geen notaris bij kijken, dus je hoeft ook geen notariskosten te betalen.

Een renovatielening is geschikt voor kleine bedragen die je over een korte looptijd wilt terugbetalen. Wegens gebrek aan extra kosten of administratieve formaliteiten, beschik je vaak snel over het bedrag. Afhankelijk van de voorwaarden in je contract, kan een factuur of offerte van de werken opgevraagd worden en zijn enkele fiscale voordelen mogelijk.

2. Woonlening

Misschien heb je al een hypothecaire lening voor je woning openstaan. Toch is het mogelijk om een extra bedrag voor verbouwingen bovenop je uitstaande woonlening te lenen, op voorwaarde dat je al een groot deel van het kapitaal hebt afgelost en je terugbetalingscapaciteit stabiel genoeg is.

Indien je al een kredietopening hebt, kan je opnieuw lenen zonder extra notariskosten te betalen. In feite doe je beroep op je huidige hypotheek waarbij je het vrijgekomen kapitaal aanwendt om extra financiering op te nemen. Enkel de dossierkosten zal je moeten betalen. Als je echter geen kredietopening hebt en een nieuwe hypotheek op je woning neemt, moet je wel aktekosten betalen. Deze kosten worden gerelateerd aan het geleende bedrag en kunnen bijgevolg hoog oplopen. Denk dus goed na welke som en over welke periode je precies wil lenen.

Kenmerken aan de hypothecaire lening is dat het onroerend goed als onderpand dient. Zo’n waarborg zorgt ervoor dat je doorgaans tegen voordelige rentevoeten financiering kunt ontvangen. Hier komt bij dat je bij een woonlening een fiscaal voordeel geniet dankzij de geïntegreerde woonbonus in België, waarbij een percentage van 40% wordt toegepast op de uitgaven die in aanmerking voor belastingvermindering komen (voor leningen aangegaan vanaf 01.01.2016). Financiering via een woonlening is dus eerder geschikt voor renovatiewerken waarvoor je een groot bedrag op lange termijn wilt lenen. Wel kan het even duren vooraleer je over je geld beschikt.

3. Energielening

Belangrijk is dat je goed nadenkt over de specifieke renovatiewerken die je wil uitvoeren. Wil je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen of zonnepanelen op het dak installeren? Dan past een energielening misschien beter bij jouw project. Zo’n lening is namelijk bedoeld om energievriendelijke initiatieven en duurzame verbeteringswerken te financieren die je energieverbruik minderen.

Banken willen met de groene lening investeringen aanmoedigen die energiebesparing opleveren en/of het milieu beter beschermen. Wel kan het zijn dat je een bewijs van de investering of factuur van de verbouwing moet voorleggen aan de bank. Vaak zijn enkele toekenningsvoorwaarden van toepassing, bv. dat je minstens de helft van de groene energielening aanwendt voor energiebesparende renovaties. Deze werken zijn vaak wat duurder dan klassieke renovaties, maar je verdient de kost ervan geleidelijk aan terug door je lagere energiefactuur.

Voorts kan je voor sommige energiebesparende werken, zoals een milieuvriendelijke warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel, een subsidie ontvangen van de overheid. Ga dus goed bij je bank na of jouw projecten in aanmerking komen voor de energielening. Soms gaat het over heel specifieke investeringen of installaties. Vergelijk hier alle energieleningen in België om de voordeligste lening te vinden.

Wat cruciaal is, is dat je een scherp beeld vormt van de geplande renovaties. Zijn ze erop gericht om energie te besparen, of gaat het eerder om traditionele renovaties? Wil je over een korte of lange periode lenen? Heb je nog een hypothecaire lening lopen, of is deze al afbetaald? Eens je een antwoord op al deze vragen hebt, kan je de lening kiezen die het beste bij jouw project past.

(jvb) - In samenwerking met TopCompare.be

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok