Vlot en energie-efficiënt isoleren met UNILIN dakelementen
unilin.jpg

Lode Vandenbulcke overwon zijn aanvankelijke twijfel over UNILIN dakelementen. Hij is zeer tevreden over de isolatiewaarde, de snelle, eenvoudige montage en de prijs-kwaliteitverhouding.

Lode Vandenbulcke is aannemer in de agro- en industriebouw. Als bouwprofessional had hij een uitgesproken idee over zijn gezinswoning. “Het moest een bijna energieneutrale nieuwbouwwoning worden (E-peil 23) in dezelfde stijl van de boerderij die hier vroeger stond maar die we hebben gesloopt. Nieuwbouw was voor ons de beste manier om het beter te doen dan de momenteel geldende normen.”

Voor bouwaanvragen geldt momenteel een maximum van E 50 bij nieuwbouw. Lodes woning doet het dus meer dan dubbel zo goed. En terecht. Isoleren doe je maar één keer, dus dat doe je best meteen goed.

Dak op 1 dag

Als je weet dat een huis tot 30% van zijn warmte kan verliezen via het dak, spreekt het voor zich dat Lode op zoek ging naar de meest geschikte dakisolatie. Toch reageerde hij aanvankelijk afwijzend toen zijn architect hem Ecoon voorstelde, de kant- en klare dakelementen van UNILIN. “Op het eerste gezicht leken die me nogal duur. Ik dacht dat ik het op een andere manier goedkoper kon doen, maar dat bleek dus niet te kloppen”, lacht hij. Aangezien de dakelementen bestaan uit een houten constructie met kepers, PUR-isolatie en een directe binnenafwerking, komen er minder verschillende handelingen en partijen bij kijken om een dak volledig dicht te leggen.

Lode vertelt: “Mijn broer en ik hebben de UNILIN dakelementen op mijn dak van 200 m2 op één dag vlot geïnstalleerd. Als je het aantal werkuren berekent, krijg je dus een heel ander plaatje in vergelijking met een traditionele dakopbouw. Om een traditioneel dak te leggen, inclusief gebinten en isolatie, ben je algauw een paar weken bezig. De dakpanelen van UNILIN worden daarnaast nog eens volledig op maat gemaakt in de fabriek. Dat scheelt opnieuw een pak manuren op de werf.”

De opmetingen op de werf werden door UNILIN uitgevoerd, en de mensen van UNILIN legden ook uit hoe de dakpanelen moesten worden geïnstalleerd. Ze worden door ervaren aannemers opgehesen, neergelegd op de steunbalken, vastgevezen, afgekit en klaar.

Esthetisch

De architect opteerde in de leefruimte voor een volledig zicht op het gebinte en dak. Ook hiervoor waren de Ecoon-dakelementen het geknipte product. De elementen zijn reeds voorzien van een direct afgewerkte zichtzijde of binnenafwerking. Door met de zelfdragende panelen te werken, wordt het gevoel van ruimte nog meer benadrukt, terwijl er geen zware dakstructuur nodig is.

Lode stipt ook aan dat de beperkte dikte van de panelen een relatief dunne dakopbouw mogelijk maakt. “Om dezelfde isolatiewaarde te bereiken met ander materiaal hadden we een veel dikker dak nodig – met 30 tot zelfs 60 cm isolatie, terwijl de Ecoon-dakelementen slechts 19 cm dik zijn. Het voordeel van de geringe dikte van de dakplaten zie je vooral rond de dakramen, die bij andere isolatiemethoden minder mooi in het dak kunnen worden geïntegreerd. Ik zou de Ecoon-dakelementen aan iedereen aanraden.”

Binnenklimaat

Door de hoge isolatiewaarde van de Ecoon-dakelementen is Lode Vandenbulcke in staat om zijn woning bijna-energieneutraal te verwarmen en te koelen. “We werken met een warmtepomp in combinatie met PV-zonnepanelen die onze volledige behoefte aan energie zullen dekken. Momenteel zijn we nog met de afwerking van het huis bezig, maar het is nu al duidelijk dat de woning weinig warmte verliest in de winter en aangenaam koel blijft in de zomer, ook als het buiten meer dan 30 graden is.”

Meer weten over Ecoon?

Ecoon-dakelementen zijn op maat gemaakte panelen die isolatie, kepers, onderdak en binnenafwerking combineren in één kwalitatief en performant all-in-one bouwconcept voor nieuwbouw en grondige renovatie van hellende daken. Geïnteresseerd? Neem contact op met UNILIN Insulation voor meer informatie over het product en ervaren dak-experts in uw buurt.

>> Bestel nu gratis de UNILIN brochure.

(jb/ml/ss) - Bron: Dossier Bouwen en Renoveren 2017

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok