Een oude mazoutinstallatie vervangen? Zo vind je de interessantste optie
12informazout.jpg

Wie zijn stookolieketel wil vervangen, zit terecht met heel wat vragen. Wat is de beste investering? Stookolie, aardgas, elektriciteit, pellets, warmtepomp of een combinatie van stookolie en zonne-energie?

Wat is financieel het interessantst wanneer je mazoutinstallatie aan vervanging toe is? En wat is bij die vergelijking de duurzame optie? Om een zo objectief mogelijk antwoord te geven op deze vragen, gaf Informazout het onafhankelijk onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés de opdracht om 8 verschillende opties naast elkaar te leggen. Dit zijn de voornaamste conclusies.

Hoeveel kost elk verwarmingssysteem?

Het onderzoeksbureau onderzocht de totale kosten van verwarmingssystemen per jaar bij een renovatie, rekening houdend met de installatiekosten, het verbruik, het onderhoud en de financieringskosten over een periode van 15 jaar (zie kader voor meer info over de methodologie).

Vijf conclusies uit de studie

Er zijn vijf belangrijke lessen uit de studie te trekken. We zetten ze even op een rij.

  1. De combinatie condensatieketel op stookolie en een zonneboiler levert de laagste jaarlijkse verbruikskost op en is de duurzame keuze. Voor zo’n duurzame installatie bedraagt de jaarlijkse verbruiks-en onderhoudskost 2.444€ en bespaar je zo al gauw 29% in vergelijking met een oude stookolie installatie. De investeringskost ligt uiteraard iets hoger, maar dit kan door premies voor een groot deel worden gecompenseerd.
  2. Bij de vervanging van de installatie is een condensatieketel op stookolie financieel het voordeligst over een periode van 15 jaar.
  3. Een switch naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan zijn financieel de minst interessante opties.
  4. Een brandstofswitch naar aardgas is niet voordeliger dan de optie stookolie-condensatie.
  5. Overschakelen naar pellets vraagt een grote basisinvestering en je moet over de nodige opslagruimte beschikken.

Onderzoeksmethode

Bij de berekening van de algemene kosten van de renovatie van een verwarmingssysteem komen heel wat variabelen kijken. Om de verschillende vervangingsscenario’s te vergelijken, stelden de auteurs van de studie een zo realistisch mogelijk kader op. Ze probeerden zo een typewoning te bepalen die van toepassing is op het grootste aantal woningen in België.

Voor elk van de vervangingsscenario's houdt men rekening met parameters zoals de kosten voor aankoop en onderhoud van de installatie, de brandstofkost en de kosten van de investering (en de restwaarde) van de installatie, op basis van volgende werkhypotheses.

  • Een gemiddelde prijs voor elke brandstof werd bepaald op basis van een marktanalyse.
  • De evolutie van de energieprijzen voor de komende 15 jaar is gebaseerd op het Ministerieel Besluit van 24 juli 2008 (Brussels Gewest) tot vaststelling van de energetische hypothesen te gebruiken bij het uitvoeren van de haalbaarheidsstudies.
  • De terugkerende kosten voor de verschillende scenario’s worden bekeken voor een periode van 15 jaar – met een inflatiepercentage van 1%.
  • Levensduur van een installatie, volgens norm NBN EN 15459 – Energie-efficiëntie van de gebouwen – Procedure voor economische evaluatie van de energiesystemen van de gebouwen.
  • Om de scenario’s te vergelijken, werd een netto contante waarde toegepast met een disconteringsvoet van 2%.

Meer informatie over de studie?

De resultaten in het kort

Een stookolie condensatieketel met A-label is met een totaalkost van 3.132€ per jaar de economische keuze, gevolgd door een pelletketel (3.174€/jaar) en een aardgascondensatieketel met A-label (3.203€/jaar). De duurzame keuze is een stookolie condensatieketel met A-label en zonneboiler (3.212€/jaar). Iets duurder wordt het wanneer je kiest voor een niet-condenserende stookolieketel met B-label (3.228€/jaar). Volgende in de lijn van goedkoop naar duurder is de hybride verwarmingsketel: een stookolie condensatieketel met warmtepomp (4.280€/jaar). De twee duurste opties zijn een propaangas condensatieketel (4.809€/jaar) en een elektrische warmtepomp lucht/water (8.660€/jaar).

>> Bestel nu gratis de Informazout brochure.

(jb/ml/ss) - Bron: Dossier Bouwen en Renoveren 2017

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok