7 tips om minder energie te verbruiken zonder aan comfort te verliezen
informazout18.jpg

Energie en geld besparen is helemaal niet zo moeilijk. En je woning wordt er niet minder gezellig door. Laat je inspireren door onze eenvoudige tips voor een lager energieverbruik.

Vandaag proberen we ons energieverbruik steeds meer binnen de perken te houden. We zijn ons namelijk maar al te goed bewust van de impact die ons verbruik op het milieu heeft – en op onze portemonnee. Maar zonder dat we het beseffen, verspillen we soms toch elektriciteit, water en stookolie. Zo doe je er wat aan.

1. Bespaar 7% energie door de verwarming 1°C lager te zetten

De verwarming een graadje lager zetten, bijvoorbeeld op 20°C in plaats van 21°C, maakt al een enorm verschil. Zelf merk je het waarschijnlijk niet eens, maar toch is het effect bijzonder groot. Je bespaart zo namelijk maar liefst 7% energie. Heb je het toch een beetje te fris? Dan trek je gewoon een extra trui aan of kruip je gezellig in de zetel onder een dekentje.

2. Sluit de gordijnen of rolluiken

Isolerend glas maakt een wereld van verschil, daar twijfelt vandaag niemand nog aan. Maar heb je al gemerkt wat het effect op je energieverbruik is wanneer je ’s avonds de gordijnen of rolluiken sluit? We hebben wel eens de gewoonte die nodeloos open te laten. Toch gaat er langs deze weg nog steeds veel warmte verloren – zelfs met isolerend glas. Doe thuis de test: je zal versteld staan van het verschil.

3. Is er niemand thuis? Laat de temperatuur zakken tot 15°C

Je huis een hele dag warm houden zonder dat er ook maar iemand baat bij heeft? Het klinkt absurd, en toch gebeurt het vaker dan je denkt. Stel je thermostaat op 15°C in wanneer je er niet bent. Je zal het verschil in energieverbruik – en in je portefeuille! – gauw merken.

4. Isoleer de verwarmingsbuizen

Bij het isoleren van je woning denk je wellicht meteen aan grote werken als gevel- of dakisolatie. Een eenvoudiger klusje als het isoleren van de verwarmingsbuizen wordt daarentegen vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte, want weinig andere ingrepen zijn zo rendabel. Een onderzoek van Test-Aankoop wees uit dat je per meter geïsoleerde verwarmingsbuis – wanneer die in een kelder of een niet-geïsoleerde zolder ligt – tot maar liefst 27 liter stookolie per jaar kan besparen.

5. Kies voor thermostatische kranen op je radiatoren

De thermostaat staat steeds in één ruimte – meestal de woonkamer – en stuurt de hele verwarmings- installatie aan. Door thermostatische kranen te installeren op de radiatoren, kun je in elke ruimte de temperatuur afzonderlijk afstellen. Een thermostaatkraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuur in de ruimte meet. Is die lager dan de ingestelde temperatuur, dan verhoogt de kraan de toevoer van warm water in de radiator tot de gewenste temperatuur is bereikt. Een andere optie is kiezen voor een verplaatsbare kamerthermostaat.

6. Zet in op hernieuwbare energie

Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden om in te zetten op hernieuwbare energie. Denk maar aan een zonneboiler voor sanitair warm water of verwarmingsondersteuning, of hybride installaties waarbij een stookolieketel wordt ondersteund door een warmtepomp.

7. Kies voor ramen met gunstige isolatiewaarden

Let ook op de isolatiewaarde (of U-waarde) van het glas van je ramen. Die waarde is erg belangrijk, want ze bepaalt voor een groot deel hoeveel energie je uiteindelijk zult besparen. De U-waarde, vroeger K-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal per vierkante meter doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelaten en hoe beter het glas in combinatie met het raamprofiel isoleert.

>> Bestel nu gratis de Informazout brochure.

(jb/ml/ss) - Bron: Dossier Bouwen en Renoveren 2018

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok