Passief wonen: de voor- en nadelen
energy-efficiency.jpg

Passief wonen. Steeds meer Belgen vinden hun weg naar zo’n woning. Toch twijfelen ook vele mensen nog. Wat is passief wonen juist? En welke voor- en nadelen zijn er aan verbonden? Je leest het hier.


Een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Voordeel is dat een aantal maanden per jaar een passiefhuis niet actief met een verwarmingsysteem hoeft te worden verwarmd. De totale benodigde warmte wordt in die maanden verkregen uit passieve warmtebronnen. De belangrijkste passieve warmtebronnen zijn de zon, de bewoners en apparaten. De warmte van de passieve warmtebronnen worden door de goede thermische isolatie en goede kierdichtheid binnengehouden.

Tot zover de theorie, maar waarom zou je nu overschakelen op zo’n passiefhuis? Wat heb jij erbij te winnen? Of te verliezen? Wij geven een lijstje van de belangrijkste voor- en nadelen.

De voordelen van passief wonen

Het grootste voordeel van een passieve woning is ongetwijfeld een lagere energiefactuur. Gemiddeld ligt die vier tot tien maal lager dan is een klassieke woning.

Daarnaast biedt passief wonen nog enkele andere voordelen:

 • Een lagere CO2 uitstoot: doordat je minder moet verwarmen, is er ook een lagere CO2 uitstoot. Zeker als je investeert in een milieuvriendelijk verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een warmtepomp of een pelletkachel.

 • Een goede geluidsisolatie: een passieve woning is bijzonder goed geïsoleerd. Die extra isolatie houdt niet alleen de koude tegen, ook geluid wordt daardoor beter tegengehouden.

 • Een mooi belastingvoordeel: Dat voordeel kan over 10 jaar tot 7.900 euro oplopen!

 • Subsidies mogelijk. U kunt een premie van 1.500 euro krijgen voor de bouw van een passiefhuis.

 • Minder onroerende voorheffing.: tot 40% korting op uw onroerende voorheffing over 10 jaar. Dat is een besparing van 1.500 tot 2.300 euro.

 • Zeer comfortabel: in een klassieke woning wordt het al snel erg koud als de verwarming niet aanstaat. Vooral in de gang, in de badkamer en in de slaapkamer, waar je niet constant kan verwarmen, kan dit erg oncomfortabel zijn. Wie passief woont, heeft daar dankzij de goede isolatie veel minder last van.

 • Een huis dat klaar is voor de toekomst: passieve woningen zijn de woningen van de toekomst. Investeer vandaag in passief wonen en je hebt een huis dat klaar is voor de toekomst. Ook naar de verkoopwaarde van je woning toe is dit belangrijk, die blijft daardoor hoog.

De nadelen van passief wonen

 • Passief wonen heeft drie grote nadelen: het bouwen van een passieve woning is duurder, het nodige materiaal is duur en het aanbod is beperkt.

 • Duurder: een passieve woning bouwen is duurder dan het bouwen van een klassieke woning. Gemiddeld kost een passieve woning 10% tot 15% meer. Je verdient die extra investering op termijn natuurlijk wel terug door je lagere energiekosten, maar je moet het geld wel eerst op tafel kunnen leggen. De bouwkosten worden namelijk de hoogte in gejaagd door het gebruiken van meer isolatie, het ventilatiesysteem, de driedubbele beglazing, enzovoort. Deze worden uiteraard later wel gecompenseerd door de lage energiekosten op de langere termijn.

 • Een beperkt aanbod: er zijn op dit moment nog niet zo veel bouwbedrijven die weten hoe ze een passieve woning moeten bouwen, en ook bij architecten is de kennis beperkt. Daardoor stijgt de prijs voor expertise en vakkennis. Een goede begeleiding van de bouw is echter bij passief bouwen zeer belangrijk, dus moet je hier wel op terugvallen.

 • Hogere milieubelasting tijdens de bouw: Er zijn meer materialen nodig bij het neerzetten van een passiefhuis, o.a. voor de isolatie. Het transport en de productie van dit materiaal zorgen voor een hogere milieubelasting.

(jl) - Bron: Ingelicht.be

Label: Energie

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok