Op welke leeftijd kopen of bouwen we een woning in België?
huis-gekocht.jpg

Wij in ons Belgenlandje zijn geboren met een baksteen in de maag. Zeker als je dit vergelijkt met andere landen. Maar wanneer kopen of bouwen we nu juist onze eerste woning? En is deze leeftijd wel zo ideaal?

Er is een opvallende trend die de laatste jaren de kop opsteekt: we kopen of bouwen steeds later een woning. Vroeger lag de gemiddelde leeftijd om een woning te bouwen rond de 25 jaar, nu rond de 30 jaar. En we wachten ook steeds langer om onze eerste woning te kopen. Maar hoe komt dit?

Prijsstijging

We zien twee duidelijke redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn. Ten eerste werden bouwen en kopen de laatste jaren fors duurder. Jongeren moeten dus eerst een tijdje sparen vooraleer ze kunnen overgaan tot aankopen of bouwen. Een oplossing hiervoor zou zijn om iets kleiner en minder luxueus van start te gaan, maar we merken dat jongeren niet willen inleveren op het gebied van levens- en woonkwaliteit.

Studeren en carrière

Ten tweede wachten we steeds langer om ons te settelen. Dit is logisch, want we studeren tegenwoordig ook een tijd langer. Jongeren kiezen er ook steeds vaker bewust voor om daarna eerst prioriteit te geven aan het opbouwen van een carrière. Zo staan ze financieel sterker in hun schoenen, maar daardoor moet settelen wel even wachten.

Creatieve woonvormen

Toch wordt er creatief omgesprongen met de trend die we al enkele jaren zien. Zo worden creatieve woonvormen steeds populairder. Denk maar aan kangoeroewonen, waarbij een volledige familie in één woning woont, maar wel ieder gezin op een andere verdieping.

Ook gaan samenwonen met bevriende koppels wordt steeds vaker gedaan. En hier wordt tegenwoordig zelfs al vanaf de eerste tekeningen bij de architect over nagedacht, want we zien steeds vaker huizen en woonblokken met gemeenschappelijke ruimtes, zowel binnen als buiten is.

(kc)

Label: Koopadvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok