Modulair bouwen: de voor- en nadelen op een rij
modulair.jpg

Bouwen is duur, waardoor er tegenwoordig steeds vaker alternatieve en vooral budgetvriendelijkere manieren van bouwen opduiken. Je hebt dan misschien minder flexibiliteit qua indeling, grootte en keuze van materialen, maar toch winnen deze bouwalternatieven aan populariteit. Dat geldt ook voor modulair bouwen. Maar wat is dat nu net?

Modulaire woningen spelen in op een zeer actueel probleem: de toenemende bevolkingsgroei en het directe gevolg hiervan, namelijk een gebrek aan voldoende woonoppervlakte. Daarnaast spelen modulaire woningen ook perfect in op de verstrengde Europese energienormen. Maar wat houden ze net in?

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is zoals met blokken spelen. Alle ‘stukjes’ van je woning worden op voorhand vervaardigd in een magazijn of atelier en worden vervolgens naar de bouwwerf vervoerd. Daar hoef je ze enkel nog maar aan elkaar te bevestigen zodat je één geheel verkrijgt, namelijk een instapklare woning. Op het eerste gezicht lijken dit allemaal voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. Wij sommen ze even op.

Voordelen

  • Modulaire woningen zijn heel wat goedkoper dan traditionele woningen. Voor een bewoonbare oppervlakte van 40 vierkante meter moet je ongeveer 50.000 à 60.000 euro neertellen.
  • Omdat de prijs om een modulaire woning bouwen goedkoper is, is er meestal budget om te investeren in ecologische voorzieningen om te verwarmen en elektriciteit op te wekken. De meeste modulaire woningen voldoen vandaag al aan de energienormen die in 2021 gehaald moeten worden.
  • Een modulaire woning kan relatief snel geplaatst worden. Je mag rekenen op zo’n 2 tot 4 maanden.

Nadelen

  • Dezelfde strenge bouwvoorschriften gelden, net zoals voor een traditionele woning.
  • In sommige gevallen moeten modulaire woningen tegen bestaande woningen bevestigd worden. Je informeren is hier dus zeer belangrijk.

Hoewel modulair wonen soms nog met een imagoprobleem kampt, zien we toch steeds meer interesse voor deze projecten, vooral onder jonge mensen. En naarmate 2021 en de verstrengde energienormen naderen, zal dit alleen maar toenemen.

(kc) - Foto’s: Denieuwedraai.nl

Label: Bouwmethodes

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok