Mede-eigendom, hoe zit dat juist?
mede-eigenaars.jpg

Koop je een appartement of groepswoning, Dan ben je automatisch mede-eigenaar van de gemene delen, zoals de inkomhal, de trappen, het dak enzovoort. Je moet dan wel rekening houden met de wet op de mede-eigendom. Maar wat houdt die wet juist in?

Wanneer verschillende woningen van verschillende eigenaars onder één dak vallen, is er sprake van mede-eigendom. Volgens de wetgeving is de vereniging van mede-eigenaars, bestaande uit alle eigenaars, een rechtspersoon die beschikt over twee wettelijke organen: de Algemene Vergadering en de syndicus.

Wat doet de Algemene Vergadering?

Binnen de vereniging van mede-eigenaars is de algemene vergadering het hoogste orgaan. Nagenoeg alle beslissingen worden hier genomen: zowel financiële als praktische en statutaire zaken worden besproken in de Algemene Vergadering. De syndicus wordt er bijvoorbeeld aangesteld.

De Algemene Vergadering wordt minstens één keer per jaar samengeroepen, en kan pas geldige beslissingen nemen als aan volgende twee voorwaarden wordt voldaan:

  • Aanwezigheid of vertegenwoordiging van minstens 50% van de mede-eigenaars
  • Aanwezigen of zij die vertegenwoordigd worden moeten ook minstens 50% van de aandelen vertegenwoordigen

En de syndicus?

De syndicus zorgt ervoor dat de beslissingen op de Algemene Vergadering worden uitgevoerd. Het takenpakket van de syndicus is grotendeels wettelijk bepaald, zoals het financieel, technisch, administratief en communicatief beheer.

Wie als syndicus kan optreden? Wel, de mede-eigenaars kunnen kiezen uit drie mogelijkheden:

  1. Eén van de mede-eigenaars wordt syndicus. Dit raden we echter af. Het takenpakket wordt vaak onderschat, de mede-eigenaar-syndicus draagt een professionele aansprakelijkheid en deze positie leidt vaak op termijn tot spanningen tussen de mede-eigenaars.
  2. De professionele syndicus is de meest gekozen optie. Waarom? Vakkennis en ervaring. En aansprakelijkheid die niet bij één van de mede-eigenaars ligt.
  3. In sommige gevallen wordt gekozen voor een advocaat-syndicus.

En wat met de raad van mede-eigendom?

De raad van mede-eigendom wordt door de Algemene Vergadering aangesteld om de syndicus bij te staan en toezicht te houden op zijn beheer, en moet verplicht worden opgericht bij gebouwen met meer dan 20 kavels.

Deze raad bestaat uit één of meerdere mede-eigenaars, afhankelijk van de grootte van het gebouw.

VIDEO: Wat in geval van een renovatie?

(sdc) - Video: Quoon

Label: Syndicus

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok