Mag je zomaar je woning verhuren via Airbnb?
airbnb.jpg

Dankzij Airbnb kun je online een kamer, appartement of volledig huis voor één of meerdere dagen huren. Wereldwijd zijn er al meer dan 60 miljoen overnachtingen in 191 verschillende landen geboekt. Van een studio voor één nacht tot een kasteel voor een week.

Heb jij ook een kamer die je graag aan toeristen wilt verhuren? Lees dan snel even dit artikel!

De gedeelde economie is erg hot. We delen auto’s, werkplekken, groentetuintjes en via Airbnb zelfs onze eigen woningen.

Wetten en regels

Wil jij ook een centje bijverdienen door een kamer of woning te verhuren via Airbnb? Uiteraard hangen daar verschillende wetten aan vast. Helaas verschillen die van land tot land.

In Vlaanderen hangt daar bijvoorbeeld een verplichte aanmelding aan vast. Afhankelijk van je stad of gemeente ben je tevens verplicht om toeristentaks te innen en af te dragen. We scheppen wat duidelijkheid.

In Vlaanderen regelt het Vlaams Logiesdecreet de verhuur van een kamer of woning aan toeristen. Ook als je via Airbnb wilt verhuren, val je onder dit decreet en moet je je aan een aantal regels houden. Zo zijn er minimumeisen op vlak van brandveiligheid, verzekering, hygiëne en comfort. Sinds 1 april 2017 dient iedere logiesuitbater een brandveiligheidsattest en een bewijs van verzekering voor zijn logies in de schuif te hebben liggen.

Iedereen die logies tegen betaling aanbiedt aan toeristen, moet dit ook aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Dit kan zowel elektronisch via een uitbatersportaal als via een papieren aanmeldingsformulier. Uitbaters die dit willen, kunnen vrijwillig van Toerisme Vlaanderen ook een erkenning (met erkenningsschild) en een sterrenclassificatie krijgen.

Ook op fiscaal vlak is er de laatste tijd meer en meer duidelijk geworden. In principe ben je verplicht om de inkomsten aan te geven op je belastingbrief. Xerius geeft je op zijn website een handig overzicht van de mogelijkheden van aangifte.

(gm/em)

Label: Huuradvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok