Levenslang renoveren: op bezoek bij Els en Jan
els-jan.jpg

In 1994 tikten Jan en Els een oud herenhuis in Antwerpen op de kop. Het jonge koppel koos indertijd voor een verbouwing in verschillende etappes. Het resultaat: na meer dan twintig jaar is het huis nog altijd niet helemaal ‘klaar’.

Toch is het einde in zicht, want de allerlaatste etappe – de isolatie van het dak – staat nog dit jaar op de agenda. “Als je de middelen niet hebt, kun je niet anders dan je verbouwing spreiden in de tijd. Maar achteraf bekeken hadden we het verstandiger en systematischer kunnen aanpakken met behulp van een architect.”

Op centen letten

Het huis van Jan en Els dateert van 1914. Het is een grote, statige rijwoning – genre herenhuis – gelegen aan de spoorwegberm tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal. Niet lang nadat ze de woning betrokken in 1994, breidde het gezin uit. Eerst met een zoon (Marten, 1995) en een jaar later met een dochter (Julie, 1996).

“Als jong gezin moesten we op onze centen letten”, herinnert Jan zich. “Een totaalrenovatie was dus uitgesloten. Niet dat we daar toen zelfs maar aan dachten. Bovendien ben ik allesbehalve een klusser. Gelukkig is Els niet met mij getrouwd omwille van mijn doe-het-zelf- capaciteiten.”

In de eerste jaren focuste het gezin zich op een reeks kleinere ingrepen die door allerhande klusjesmannen werden uitgevoerd. De deuren en de trap werden afgeloogd, de badkamer werd verplaatst, een muur werd bezet en de zolder werd bewoonbaar gemaakt. Op de benedenverdieping veranderde bijna niets, behalve het plakken van nieuwe keukentegels en het uitbreken van de houten latjes die een mooie binnendeur en een gestuct plafond aan het gezicht onttrokken.

Geen totaalplan

Dat Jan en Els hun verbouwing stapje voor stapje lieten uitvoeren betekende ook dat er van echt structurele ingrepen geen sprake was. “Wanneer er weer wat geld beschikbaar was, bekeken we welk stuk van ons huis we konden opknappen”, zegt Jan. “Als dat achter de rug was, volgde weer een lange periode waarin zo goed als niets gebeurde.”

Je verbouwing uitsmeren over een lange periode betekent ook dat je meerdere keren binnenin je eigen huis moet verhuizen. Jan: “Afhankelijk van de kamers die werden verbouwd, hebben we zo toch in vier verschillende delen van ons huis gewoond. Dat leek soms sterk op kamperen. En ja, we hebben ook vaak in het stof gezeten. Maar kom, we hebben het allemaal overleefd, dus een lijdensweg zou ik het niet durven te noemen.”

Versnelling hoger

Toen in 2010 hun hypothecaire lening afliep, besloten Jan en Els een versnelling hoger te schakelen. “Vijftien jaar lang hadden we in een keuken geleefd die eigenlijk heel ongerieflijk was ingericht”, vertelt Els. “Ze zat vol met hoekjes en kantjes en gaf daardoor een nogal beklemmend gevoel. De keukenapparaten stonden allemaal in een lange rij achter elkaar en de eettafel blokkeerde de enige ruimte waar de volle breedte van het huis kon worden uitgespeeld.” De indeling van de keuken had ook gevolgen voor de middenkamer die de scheiding vormde met de zitkamer aan de straatkant. Els: “Na verloop van tijd was dit een donkere doorloopruimte geworden waar de rommel zich opstapelde.”

Nu Jan en Els meer financiële armslag hadden, groeide hun overtuiging dat deze etappe in hun verbouwingsparcours best radicaal mocht zijn. “Je kunt wel zeggen dat dit de kers op de taart was”, vervolgt Jan. “Samen met de installatie van een nieuwe keuken lieten we ook de cv-installatie vernieuwen, de voorgevel zandstralen en hoogrendementsglas plaatsen in bestaande ramen. Het totale prijskaartje bedroeg een slordige 100.000 euro. Voor het eerst deden we ook een beroep op een architect, die ons onder meer heeft geholpen bij het ontwerp van de keuken.” Jan en Els kwamen terecht bij Dirk De Schepper van bureau AS (Architectuur & Stedelijkheid).

Open keuken

Achteraf gezien was het de architect die het verschil maakte. “Vooral voor onze keuken was dat een verademing”, zegt Els. “Dirk adviseerde om de boel helemaal open te trekken, onder meer door een paar muren uit te breken en de achtergevel recht te trekken. De storende paal waarop de achterbouw rustte, liet hij vervangen door een paar flinke poutrellen. Daardoor lijken zowel de keuken als het koertje erachter veel groter geworden.”

Het opvallendste element in de vernieuwde keuken is de L-vormige kast, die schuin loopt en de scheiding vormt met de gang. Een L-vormig keukeneiland verbindt ten slotte de keukenruimte met de vroegere nutteloze middenkamer, waar het eiland uitloopt in de ontbijttafel – hoewel er ook weleens aperitiefhapjes op geserveerd worden. Voor het keukenschrijnwerk deden Jan en Els een beroep op een andere vakman: Frits Kuitenbrouwer. Jan: “We zijn enorm tevreden over het werk van Frits. Hij is een man met heel veel oog voor detail en verzorgde afwerking.”

Het out-of-the-box-denken van de architect werkte volgens Jan heel verfrissend. “Bovendien nam hij de opvolging van de werken tijdens deze ingrijpende verbouwingsfase voor z’n rekening.”

Slotetappe

Heel wat Vlamingen – zeker geboren doe-het-zelvers – zijn niet zo snel geneigd een architect onder de arm te nemen. Maar een stel handige handen betekent niet automatisch dat je ook over designtalent beschikt. “Dat wij niet al van in het begin met een architect hebben gewerkt, was meer een gevolg van onwetendheid”, geeft Jan toe. “En van voorzichtigheid, om ons budget onder controle te houden.” Maar zonder architect ben je volgens Jan overgeleverd aan het toeval. “De ene klusjesman is al wat beter op de hoogte van de nieuwste producten of de laatste energietrends dan de andere. Zo hebben wij pas na een energiescan vernomen dat we onze zolder onvoldoende hebben laten isoleren.”

Dat materiaal vliegt er binnenkort uit, want Jan en Els hopen de allerlaatste etappe van hun verbouwing nog dit jaar achter de rug te hebben. Die slotetappe, waarbij het dak van binnenuit zal worden geïsoleerd met Isofloc, illustreert ook de nadelen van het ontbreken van een gecoördineerd totaalplan: je betaalt twee keer om het werk naar behoren te laten uitvoeren.

Bouwfiche

(ss) - Foto’s: (kdb) - Bron: Dossier Bouwen & Renoveren

Bekijk hieronder de foto's ...

Label: Afwerking

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok