Leven we binnenkort op drijvende steden? (VIDEO)
floating.jpg

Nu we steeds vaker horen over de opwarming van de aarde, het smelten van het poolijs en het stijgen van de zeespiegel, lijkt leven op een drijvende stad niet zo’n ver-van-mijn-bed-show. Recent werd er zelfs voor het eerst een overeenkomst getekend die de mogelijkheid tot een drijvende stad mogelijk maakt.

Frans-Polynesië wordt binnenkort naar alle waarschijnlijkheid het eerste land met een drijvende stad. De regering van de eilandengroep in de zuidelijke Stille Oceaan heeft daarvoor recent een overeenkomst ondertekend met een bedrijf dat de mogelijkheden voor een drijvende stad onderzoekt, namelijk het Seasteading Institute.

Topmannen

Het Seasteading Institute werd negen jaar geleden opgericht door een ex-werknemer van Google, Patri Friedman, die bovendien ook de kleinzoon is van econoom Milton Friedman.

Voor de financiering van zijn project kon Friedman rekenen op een bijdrage van miljardair Peter Thiel, de oprichter van PayPal. Dat zorgde voor een mooi startkapitaal, maar ook heel wat mediabelangstelling. Toch gebeurde er in eerste instantie na de oprichting zeer weinig, tot nu.

Onafhankelijkheid en autonomie

De drijvende stad zal zich bevinden in de territoriale wateren van Frans-Polynesië, maar in de toekomst kunnen drijvende steden zelfs het begin betekenen voor nieuwe naties. De regering van Frans-Polynesië heeft bovendien de onafhankelijkheid en autonomie gegarandeerd voor het Floating Island Project van het Seasteading Institute.

Blue Frontiers werd opgericht om de bouwwerken te coördineren en kreeg op de drijvende stad alvast een gebied van een vijftigtal hectare ter beschikking. Om de eerste bouwfase te financieren, wordt een initial coin offering opgezet. Bij de constructie zou worden gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals lokaal hout, bamboe en kokosvezels. Naast natuurlijke grondstoffen wordt ook beroep gedaan op gerecycleerd materialen zoals metaal en plastic.

VIDEO: Zo zouden de drijvende steden er uit kunnen zien …

(kc) - Foto’s: Seasteading Institute

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok