Kan je zomaar syndicus worden in een appartementsgebouw?
syndicus-worden.jpg

In grote appartementsgebouwen zwaait een professionele syndicus de plak. Hij werkt met een ingewikkeld boekhoudsysteem, leidt de Algemene Vergadering (AV) en stuurt gepeperde facturen. De verleiding is dus groot om zelf syndicus te worden. Maar mag dat zomaar?

1. Een opleiding volgen

Een syndicus is verplicht in gebouwen die bestaan uit meerdere kavels die van meer dan één eigenaar zijn. Een appartementsgebouw, een kantoorcomplex of een winkelcentrum dus. Doorgaans is dat een professionele syndicus. Die volgde een opleiding, deed een stage en werd erkend door het BIV. Dat kan je trouwens controleren op de website van het BIV.

2. Toch een mede-eigenaar als syndicus?

Een professional hoeft de taak niet altijd op zich te nemen: een mede-eigenaar kan dat ook. Let op: een professionele syndicus heeft een verzekering beroepsaansprakelijkheid. Neemt hij foute beslissingen of vergeet hij een blokpolis af te sluiten, dan gaat hij niet persoonlijk failliet. Neemt een mede-eigenaar de rol over, dan sluit je voor hem zo’n verzekering af. Zijn benoeming gebeurt door de Algemene Vergadering.

Interesse? Volgens het BIV is de job van syndicus stilaan een knelpuntberoep.

3. Beheerder van een klein gebouw

De syndicus kent heel wat synoniemen in de volksmond: beheerder, conciërge, syndic. Enkel die laatste term is dezelfde; een conciërge regelt praktische klusjes en een beheerder is een onofficiële syndicus. Hij vervult alle typische taken in een klein appartementsgebouw van bijvoorbeeld 3 appartementen. Zo bespaar je kosten.

4. Nieuwe verplichtingen vanaf 1 april 2017

De Vereniging van Mede-eigenaars moest al langer een ondernemingsnummer aanvragen bij de KBO (Kruispuntbank der Ondernemingen). Sinds 1 april 2017 moet ook de syndicus van je gebouw vermeld worden in diezelfde KBO. Zo weten buren en buitenstaanders tot wie ze zich moeten melden bij problemen.

5. Praktische gevolgen

Elke syndicus in een gewone mede-eigendom heeft sinds die datum een jaar de tijd om de inschrijving in orde te brengen. 31 maart 2018 is dus de deadline. De syndicus bezorgt zijn gegevens, het juiste adres van het gebouw en de beslissing tot zijn benoeming door de AV. De inschrijving doe je via een ondernemingsloket.

(sdc) - Bron: Justitie.belgium.be / Cibweb.be

Label: Syndicus

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok