Je belastingaangifte: fiscale voordelen voor eigenaars
belastingen.jpg

De deadline voor de jaarlijkse aangifte voor de personenbelasting nadert. Wie een papieren belastingbrief invult, krijgt tijd tot 30 juni. Kies je voor de online versie Tax-on-web? Dan heb je tijd tot 15 juli. Ben je eigenaar van een woning? Houd dan zeker rekening met deze tips!

De overheid steunt mensen die investeren in een eigen woning. Er zijn verschillende belastingverminderingen. Wij leggen je de belangrijkste voordelen uit.

Vlaamse woonbonus

Om in aanmerking te komen voor de Vlaamse woonbonus zijn er enkele voorwaarden. Ten eerste moet je eigenaar zijn van een enige woning en deze ook zelf betrekken. De hypotheek - van minimaal 10 jaar - moet afgesloten zijn na 1 januari 2005.

Het bedrag van de bonus verschilt naargelang de datum waarop de lening afgesloten is. Voor leningen afgesloten voor 1 januari 2015 bedraagt de basiskorf 2.280 euro. Leningen afgesloten na 1 januari 2015 zijn jaarlijks goed voor een fiscaal voordeel van 1.520 euro

De eerste 10 jaar na het afsluiten van de lening kun je een verhoging van 760 euro krijgen als het pand de enige woning blijft. Kinderen ten laste kunnen ook nog eens 80 euro extra voordeel opbrengen. De aftrekbaarheid bedroeg vroeger 30 tot 50%, maar is vandaag forfaitair vastgelegd op 40%. Echtgenoten en wettelijk samenwonenden kunnen beide van de Vlaamse woonbonus gebruik maken.

Voorbeeld:

Je bent gehuwd en hebt samen met je echtgenoot een hypothecaire lening afgesloten voor de aankoop van een enige door jezelf betrokken woning in 2008. Je had op 1 januari 2009 3 kinderen ten laste. Je jaarlijkse uitgaven voor deze hypothecaire lening bedragen samen 12.000 euro. Je hebt beide recht op het basisbedrag van 2.280 euro, alsook op de verhoging van 760 euro en 80 euro.

Vlaams lange termijnsparen

Kom je niet in aanmerking voor een Vlaamse woonbonus – bijvoorbeeld omdat je al een andere woning hebt die je verhuurt – dan kun je wel nog in aanmerking komen voor een Vlaamse belastingvermindering voor het lange termijnsparen. Dit voordeel is een vermindering voor kapitaalaflossingen van een hypothecaire lening van minimaal tien jaar om een eigen woning te verwerven, te bouwen of te verbouwen. Het belastingvoordeel bedraagt 171 euro + 6% van het netto belastbaar beroepsinkomen met een maximum van 2.280 euro (aan een tarief van 30%).

Voorbeeld:

Je hebt een hypothecaire lening afgesloten voor de aankoop van een eigen woning in maart 2014. Op het moment van afsluiten van de lening ben je al eigenaar van een andere woning die je verhuurt. Je bent niet van plan om deze woning te verkopen. Je heeft een netto gezamenlijk belastbaar beroepsinkomen van 60.000 euro.

171 euro + (6%* 60.000 euro) = 3.771 euro (met een maximum van 2.280 euro).

De belastingvermindering bedraagt 2.280 euro vermenigvuldigd met het tarief van 30%, zijnde 684 euro.

Extra voordelen

De Vlaamse woonbonus of Vlaams lange termijnsparen vormen het grootste voordeel. Daarnaast zijn er echter nog heel wat fiscaal interessante mogelijkheden. 

Zo is er een belastingvermindering voor dakisolatie. Deze vermindering bedraagt 30% van de betaalde factuur met een maximum van 3.050 euro. 

Tot 1 januari 2015 waren er ook verminderingen voor uitgaven ter beveiliging van woningen tegen inbraak of brand. Deze investeringen - uitgevoerd en betaald in 2014 - zijn nog van toepassing voor aanslagjaar 2015.

(em) - Bron: Wegwijs is de Vlaamse personenbelasting voor uw vastgoed

Label: Belasting

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok