Inspiratie voor een tuin op niveau: 13 tips
niveau_01.jpg

Je vlakke groene grasmat beu? De bloemen aan de zijkant veranderen misschien wel, maar uiteindelijk blijft de vorm grotendeels hetzelfde. Wil je eens iets radicaal anders proberen, laat je dan inspireren door deze verbouwde tuinen en terrassen.

De routine van je tuin, bescheiden hof, binnenplaats of terras beu? Dan is het misschien tijd voor iets speciaal. Enkele architecturale afwerkingen kunnen al veel doen. Met wat strategisch geplaatste extra stenen, planken en bloembakken kan je al heel wat veranderingen teweeg brengen en niveaus creëren.

1. Spelen op niveau

Heb je kleine kinderen (of schuilt er nog een kind in jou)? Dan kan je trapjes, zandbakken en glijbanen gebruiken om reliëf te creëren. (Zie de foto hierboven.) De plekken tussenin kan je met bloembakken opvullen om een soort laagjestuin te maken. Werk met atypisch geometrische vormen om de tuin nog wat extra karakter te geven.

2. Meer ruimte

Zelfs iemand met een kleine tuin kan al de illusie van meer ruimte creëren door enkele trapsgewijze niveaus toe te voegen. Je bouwt je tuin als het ware in de hoogte.

3. Black is beautiful

Hou je van een moderne, monochrome, en eerder minimalistische aanpak, dan is een zwart houten zonneterras misschien iets voor jou. Betonnen trappen kunnen het hoogteverschil mooi overbruggen en extra dienst doen als strakke tuintjes. 

Ben je niet het fleurige type, kies dan voor vetplanten of een telg uit de cactusfamilie en vul de plantenbakken met witte of zwarte steentjes ter afwerking. Tip: een jacuzzi zal hier ook niet misstaan.

4. Functiegebonden

Meerdere niveaus kunnen ook meerdere functies hebben. Een plateau om een eethoek op te creëren, een niveau om te slapen (met een kleurrijke hangmat), een gezellig platform waar je met je vrienden samen rond een vuurkorf kunt zitten... Elk niveau van elkaar gescheiden door trappen en plantenbakken.

5. The Wall

Nog een manier om niveauverschillen in je tuin multifunctioneel in te zetten is door te werken met muurtjes waar je niet alleen plantenbakken in kan bouwen, maar ook zitplaatsen in kan verwerken. 

Een muur/zitbank is multifunctioneel en spaart op een originele manier plek uit. Plus dat is weer een tuinstoel minder die je in de winter moet opbergen.

6. Water Centraal

Je kan je tuin ook uitbouwen rond een centraal vertrekpunt, zoals een verhoogde vijver. Trapsgewijs is hier het kernwoord. Met verschillende niveaus die je weer verschillende functies kan geven, een lounge sectie, een vijver sectie, een plek waar je samen met je gezin kan ontbijten, lunchen of dineren.

7. Swimming in the pool

Je kan tevens een apart niveau voorzien voor een zwembad en een apart niveau voor een tuin en/of een lounge gedeelte.

8. Professioneel niveau

Ontvang je vaak bezoek of organiseer je regelmatig feestjes, dan kan je je tuin misschien in twee niveaus opdelen. Eentje voor privé gebruik en eentje voor evenementen. Heb je een groot aantal bezoekers op hetzelfde moment dan kan je beide niveaus openstellen of een deel gebruiken voor een barbecue en de andere om eettafels te installeren.

9. Exotic

Kan je niet kiezen tussen strak en exotisch? Dan komen niveauverschillen ook van pas. Je creëert zo twee tuinen in één

In dit voorbeeld (zie hieronder) heb je een strakke en moderne ‘benedenverdieping’ met betonnen vlakken die vaag doen denken aan stapstenen in een vijver en een gezellige fire pit om je aan te warmen. Daarboven heb je nog een etage met meer exotische planten, waar je rustig kan gaan zitten met een boek als je zin hebt in een meer natuurlijke omgeving.

10. Alles groen

Of je gaat voor groen, groen, groen! Met groene trappen met grastapijten, bloembakken met verschillende langere siergrassen, en klimplanten en verticale tuinen die de muren volledig benutten en levendiger maken. 

Vooral de verticale tuinen die steeds populairder worden, kunnen een kleine tuin een volledig nieuw perspectief geven en extra ruimte creëren.

11. Gezelligheid troef

Ga voor gezellig door een combinatie van natuurlijk hout en rustieke bakstenen te kiezen. Wat strategisch geplaatste bloemenperkjes en kussens op kleine verhoogjes zorgen voor een gezellige, intieme sfeer, terwijl ze ook extra ruimte creëren in een kleine tuin. Perfect voor mensen die enkel kunnen profiteren van een beperkte binnenplaats.

12. Lappendeken

Verschillende vijvertjes, stapstenen, buxusbosjes, gras-, tegel-, en houten niveaus zorgen voor een lappendeken aan verhogingen en balkons met elk hun eigen functie. Een zonnedek, een vissenverblijf, een speelhoek voor de kinderen, een lounge ruimte ...

13. Luxe

Een rotstuin, een gelijkvloerse tuin als ‘leefruimte’ met groen terras, en een tweede level speciaal voor een zwembad en de bijhorende lounge sectie. Luxueus, maar perfect voor mensen die het niet ‘breed’ hebben op tuingebied.

Inspiratie genoeg dus voor een tuin make-over. Welke stijl past het beste bij jou?

(sjv) - Bron/foto's: Contemporist.com

Label: Tuin

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok