Indirect licht: instant sfeerschepper
indirectlicht.jpg

Met indirecte verlichting creëer je een gezellige sfeer. Maar in welke ruimtes komt dit type verlichting het best tot zijn recht? Deze en vier andere vragen zetten je op weg!


1. Wat is het?

Bij indirect licht is de lamp niet zichtbaar. De lichtbron werpt het licht op de wand, de vloer of het plafond, dat het vervolgens in de ruimte weerkaatst. Resultaat: een zachte gloed zonder dat je een armatuur ziet. Er is ook indirecte verlichting waarbij het armatuur wél zichtbaar is. Denk aan omhoogschijnende gevel- of wandverlichting.

2. Iets voor mij?

Indirect licht is een echte sfeerbepaler en creëert ruimte. Kamers lijken groter. Als functionele lichtbron volstaat indirect licht meestal niet. Behalve in slaapkamers of op het toilet. Let wel: als je graag leest, moet je in een extra spot voorzien.

3. Welke kamers?

Als sfeermaker is indirect licht het meest geschikt voor leefruimtes, zoals de keuken, woonkamer en slaapkamer. In de garage of op zolder heeft het weinig zin. Daar staat de investering niet in verhouding tot de meerwaarde.

4. Dimmen of niet?

Dimbaar licht biedt meer mogelijkheden, maar het is geen must. Het moet vooral zinvol zijn. Indirect licht onder een kast is nooit echt fel, het gaat tenslotte om sfeerverlichting. Maar het is handig als je een krachtige TL- of ledlamp kan dimmen. Bij renovaties moet de bekabeling dat natuurlijk wel toelaten.

5. Alle kleuren van de regenboog?

Kleur is heel persoonlijk en zeer aanwezig in een interieur. RGB-ledstrips - waarmee je uiteenlopende kleuren kan instellen - hebben hun voordelen, maar dan vooral in restaurants, cafés of discotheken. Beperk je thuis tot wit licht met een warmere kleur. Combineer je verschillende lichtbronnen, zorg dan altijd dat ze qua lichtkleur bij elkaar aansluiten.

(sv) - Bron: www.livios.be

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok