Hygge je huis: 11 tips
hygge.jpg

De Denen tillen gezelligheid naar een nieuw niveau en hebben daar een specifieke term voor: “Hygge”. Een vorm van Scandinavische gezelligheid die de laatste maanden snel de lifestylepagina’s overneemt.

De Denen staan net zoals de andere Scandinavische landen elk jaar opnieuw bovenaan in het lijstje met gelukkigste mensen. Ondanks hun barre winters en kille weersomstandigheden die zich ook naar de andere seizoenen uitbreiden, blijven ze optimistisme en kalm geluk uitstralen. Hoe komt dat? Veel mensen zeggen dat het door “Hygge” komt.

Hygge is daarom meer dan een interieurtrend. Het is een levensstijl die bij de Scandinavische bevolking (en vooral in Denemarken) ingebakken is.

Wat is het precies?

Wat Hygge precies is, is moeilijk te definiëren. Het is meer een gemoedstoestand dan een fysieke stijl of specifiek object. Maar interieur of design kan ertoe bijdragen. Hygge is de gezelligheid waarmee je je omringt. Van het perfecte warme bad waar je jezelf in laat glijden, de geurkaars die je ’s morgens aansteekt waarna je je dampende koffie ingiet en je krant openslaat, tot zelfs met vrienden om de openhaard zitten met een tas thee. 

Hygge wordt door de Denen bijna aanzien als kunstvorm. De kunst om in een mum van tijd een intieme sfeer te scheppen. Hygge kan alleen beleefd worden, zowel als in groep. Het is een gelukzalige sfeer die kalmeert, verwarmt, liefdevol aanvoelt en die je tevreden en gerust stelt. Een soort intieme geluk en gezellige vreugde.

Het hele Hygge-idee leert mensen om de kleine dingen in het leven te appreciëren en is aan een opmars bezig in de rest van de wereld. Een tendens die inspeelt op de ‘slow living’-trend. Een mindset die aan populariteit blijft winnen in de steeds snellere digitale wereld.

Hoe maak jij je huis ‘Hygge’?

1. Kaarsen

Investeer in kaarsen. Theelichtjes die je in leuke kaarsenhouders kwijt kan, geurkaarsen, kaarsen in verschillende vormen en kleuren… De warme gloed en de zacht flikkerende vlam zijn een basiselement en goed voor een instant Hygge-gevoel.

2. Textuur

Wie aan gezelligheid denkt, denkt aan kussens, dekens, tapijten en zetels/bedden. Liefst zo zacht mogelijk. Ga voor verschillende texturen en stoffen. Gebreide dekens, zijden kussens, dekentjes uit nepbont, wollen tapijten… Ga voor verschillende stijlen en puur comfort, mix en match.

3. Apprecieer de kleine dingen in het leven

Je hoeft geen grote inspanningen te doen of grote investeringen om je interieur in de Hygge-sfeer te krijgen. Het genieten van een bepaald moment in je dag, kan al voldoende zijn. Jezelf trakteren op je favoriete speciale koffie, badzout of je favoriete badolie in het warme water doen, zelfs het inrichten van je huis zelf kan een Hygge-moment zijn. Geniet bewust van de momenten die je goed doen voelen.

4. Kies je comfortkleding

Je werkkleren omruilen voor je comfortoutfit is het perfecte ritueel om de werkdag van je af te schudden en je volledig te kunnen concentreren op ontspanning. Sommige mensen duiken meteen hun pyjama in, anderen kiezen voor comfortabele sportkleding, andere voor een harembroek en topje, nog anderen voor een oversized trui en warme sokken. Iedereen heeft zijn of haar eigen ontspanningskleding.

5. Betrek je vrienden

Hygge verleent zich perfect om gedeeld/gecreëerd te worden met vrienden. Het is even goed een sociale gemoedstoestand. De barre Scandinavische winters worden een heel stuk vrolijker en warmer als ze in groep worden doorgebracht. Samen koken met je vrienden, een gezelschapsspellenavond met je familie, gezellig een appelthee drinken met je buren. 

Hygge beperkt zich trouwens niet enkel tot de binnenkant van je huis. Een winterwandeling met je beste vrienden kan ook een hygge-effect hebben. Niet helemaal zeker hoe je iemand hiervoor uitnodigt… “Laten we samen even hygge”, klinkt misschien niet echt. “Zin in een wandeling” of koffie, is misschien vager, maar wel effectief.

6. Samen

Nodig je vrienden en familie niet gewoon uit. Zet samen de tafel. Kook samen. Deel het eten dat overblijft uit. Bak taart of koekjes en trakteer. Decoreer samen de kerstboom of versier samen het huis als het iemand zijn verjaardag is.

7. Blijf hangen

We zijn steeds vaker te praktisch ingesteld. Een vrij moment? Stofzuigen! Kuisen! Wassen! Gedaan met eten, dan ruimen we op en doen we de afwas. Laat de afwas staan en spendeer nog wat quality time met je vrienden en familie. 

Zijn ze al weg? Geniet zelf nog even na van je gezellige avond, laat de druk even vallen en blaas wat stoom af. Ook op restaurant. Gedaan met eten? Bestel nog een koffie en klets nog wat na in plaats van meteen de rekening te vragen en je jas al aan te doen.

8. Start een nieuwe hobby (of een oude)

Hoe gezellig het kijken van kerstfilms of romcoms ook is. Laat de tv even voor wat het is en verken andere mogelijkheden. Neem de tijd om een boek te lezen, een wandeling te doen of te kaarten met vrienden. Misschien kan je een talent verder uitbouwen en ontwikkelen. Knutselen, breien, schrijven en ander hobby’s kunnen daarbij nog eens therapeutisch werken.

9. Haast je niet

Ontspannen we eigenlijk nog? Voor we één ding gedaan hebben, denken we al aan het volgende. Om je volledig aan hygge over te geven, moet je jezelf ontspannen. Een beetje vertragen. Apprecieer elk moment. Anders kan je niet genieten.

10. Overdrijf niet

Hygge gaat niet om extravagantie of luxe. Het gaat om de luxe vinden in elk moment. Het gaat niet om perfectie, maar om genieten. Het gaat niet om een “wow”-moment, maar om elk moment. Het gaat om warmte en gezelligheid. Je hoeft niets te forceren, integendeel, ga voor een natuurlijke basis. Nonchalance en rust. Ongeforceerde kwaliteit/-tijd.

11. Geniet van je omgeving

Elke kamer in je huis is je tempel, net zoals je lichaam en de natuur trouwens. Dat is hygge. Maar je woning is het makkelijkst in te richten natuurlijk. Elke kamer is jouw persoonlijke heiligdom, een toevluchtsoord. Je interieur kan dit effect versterken. Kies daarom voor meubelstukken en interieuritems die je gelukkig maken. 

Omring je met spullen die een lach op je gezicht brengen. Het is niet fout om materialistisch ingesteld te zijn, maar waardeer de dingen die je hebt. Zorg ervoor dat je jezelf terugvindt in je interieur. Jouw stijl, jouw persoonlijkheid. Zo kan je van de stress buiten je huis ontsnappen in je veilige thuis.

Video: Hygge in beeld

(sjv) - Bron: Amara.com / Decor8blog.com

Laat je inspireren met nog meer Hygge foto's ...

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok