Hoeveel kost een makelaar?
real-estate-agent.jpg

Ga je je huis zelf verkopen? Of liever met de professionele hulp van een makelaar? Een vastgoedmakelaar kost je wel wat geld, maar brengt natuurlijk ook heel wat op. In de meeste gevallen raakt je pand sneller verkocht. Bovendien neemt een goede makelaar heel wat administratieve rompslomp uit handen en kent hij potentiële kopers. Benieuwd hoeveel een makelaar precies kost?

De meeste vastgoedmakelaars werken op commissie. Dat wil zeggen dat het bedrag dat jij uiteindelijk moet betalen afhankelijk is van het uiteindelijke verkoopbedrag. Het percentage durft wel wat te verschillen. Gemiddeld liggen de tarieven tussen 2,5 % en 5 %, exclusief btw. Het percentage is afhankelijk van de grootte en expertise van het vastgoedkantoor en het type pand dat je wilt verkopen.

Een voorbeeld:

Catherine en Didier willen hun appartement verkopen. Ze schakelen een makelaar in die een commissie van 3,2 % vraagt. Het appartement raakt na enkele weken verkocht voor 200.000 euro. De kost voor de makelaar bedraagt dan 6.400 euro + 21 % btw (1.344 euro) = 7.744 euro.

Dat klinkt veel maar vaak krijgt een makelaar je pand ook duurder verkocht. Bovendien spaart de makelaar je heel wat tijd, administratie en kopzorgen.

Er zijn ook vastgoedmakelaars die met een vaste commissie werken. Heel wat mensen houden namelijk niet van verrassingen en willen op voorhand weten hoeveel de makelaar hen precies zal kosten. Het nadeel is echter dat je op deze manier vaak méér betaalt dan de commissie.

Geen verkoop = geen kosten

Een overeenkomst met een makelaar is in de meeste gevallen een exclusiviteitscontract. Naast de afgesproken commissie vind je er ook heel wat voorwaarden en een contractduur in, bijvoorbeeld zes maanden. Het ondertekenen van een exclusiviteitscontract betekent dat je het pand niet zelf of via een andere makelaar kunt verkopen. Zelfs niet in de eerste weken of maanden na de vastgestelde contractduur. Doe je dat toch? Dan kan de makelaar alsnog de commissie opeisen. De kleine lettertjes lezen in een contract is daarom erg belangrijk!

Wanneer betalen?

Er zijn overeenkomsten voor onbepaalde duur en contracten voor een afgesproken tijdsduur, bijvoorbeeld 6 maanden. Kies je voor een contract van bepaalde duur en raakt je woning na de afgesproken tijdsduur niet verkocht, dan betaal je ook geen kosten. Geraakt het pand wel verkocht, dan betaal je de makelaar meestal pas bij het ondertekenen van de notariële akte. Het verschuldigde bedrag wordt dan bij de notaris ingehouden.

(em)

Label: Makelaar

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok