Hoe kies je de juiste kleuren voor je woning?
schilder-01.jpg

Kleuren kiezen die passen bij een ruimte in je woning is niet altijd even gemakkelijk. Factoren als smaak, daglicht en de functie van de ruimte zijn bepalend. Lees hieronder hoe je zelf geslaagde kleurencombinaties kan samenstellen die passen bij jouw inrichting.

Daglicht beïnvloedt kleur in een ruimte

De lichtinval in een ruimte is erg bepalend voor de beleving van kleuren en materialen. Komt het daglicht uit de noord- of oostkant? Kies dan voor warme kleuren, zoals rood en oranje, omdat het daglicht anders een kil effect heeft. Komt het daglicht uit de zuid- of westkant? Kies dan voor koude kleuren, zoals blauw, in je interieur omdat deze kleuren dan veel warmte krijgen.

Indien er weinig daglicht binnentreedt in je interieur kan je kiezen voor licht reflecterende kleuren zoals wit, citroengeel, lichtgrijs, lichtblauw of lichtgroen omdat deze lichte kleuren een ruimte groter laten lijken.

De invloed van kleuren op onze stemming

Het is wetenschappelijk bewezen dat kleuren invloed hebben op onze stemming. Hieronder lees je een paar positieve en negatieve kenmerken van een aantal veel voorkomende kleuren:

 • Rood: geeft energie, zorgt voor motivatie en staat voor passie. Deze kleur moet je vermijden bij gevoeligheid voor stress en frustraties. Rood kan heel goed in een werkkamer, maar bijvoorbeeld niet in een slaapkamer. Dit komt doordat rood stimulerend is en daarom een negatief effect kan hebben op de nachtrust.
 • Groen: moedigt aan tot actie en geeft balans en harmonie in. Groen past goed in de slaapkamer, woonkamer of badkamer.
 • Blauw: verbetert de communicatie en geeft rust en steun. Vermijd deze kleur bij depressieve gevoelens of als je lang van stof bent doordat blauw een rustgevende kleur is en deze gevoelens versterkt. De kleur blauw is goed te gebruiken in de badkamer en slaapkamer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen in een blauwe slaapkamer de beste nachtrust hebben en het meest uitgeslapen uit bed komen.
 • Geel: deze kleur staat voor focus en concentratie, zelfvertrouwen en positiviteit. Geel past goed in de slaapkamer, studeerkamer of woonkamer.
 • Roze: bevordert romantiek, zorgzaamheid en helpt je om je zorgen even los te laten. Roze is goed toe te passen in de slaapkamer of in een tienerkamer.
 • Wit: geeft een gevoel van vrijheid, geeft inspiratie en bevordert onafhankelijkheid. Vermijd deze kleur bij overgevoeligheid en een tekort aan daadkracht. Wit geeft een gevoel van ruimte en kan overal toegepast worden in combinatie met iedere kleur.
 • Zwart: beschermt, straalt kracht uit en is mysterieus. Vermijd deze kleur als je zelfverzekerder wilt worden of als je behoefte hebt aan flexibiliteit en ruimdenkendheid. Zwart is goed te gebruiken in de werkkamer of als accentkleur in de huiskamer. Zwart dient wel met mate toegepast te worden. Teveel zwart laat een ruimte namelijk donker en kleiner lijken.

Kleuren combineren

Door middel van een kleurencirkel kan je makkelijk zien welke interieurkleuren bij elkaar passen. Zoals je kunt zien zijn er contrasterende, ton-sur-ton en harmonieuze kleurencombinaties. Hoe verder de kleuren op de cirkel uit elkaar liggen, des te groter het contrast tussen de kleuren zal zijn.

Contrasterende kleuren combineren

Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel noem je complementaire kleuren. Contrast zorgt voor actie en spanning en zijn het beste te gebruiken in grote ruimtes. Dit omdat de kleuren anders te overweldigend kunnen worden voor een wat kleinere ruimte. De meest voorkomende combinaties zijn:

 • groen-roze
 • geel-blauw
 • blauw-rood
 • paars-oranje

Hieronder zie je een goed voorbeeld van een woonkamer met contrasterende kleuren.

Harmonieuze kleuren combineren

Door de kleuren te combineren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende kleuren goed te combineren:

 • oranje-rood
 • blauw-turquoise
 • groen-geel

Als je het nog interessanter wilt maken kan je twee verschillende harmoniërende kleurenreeksen gebruiken. Combineer dan bijvoorbeeld de warme kleuren oranje-rood met de koele accenten blauw-turquoise. Onderstaande afbeelding is een goed voorbeeld van wit dat overloopt naar donkergrijze en zwarte kleuren.

Toon-op-toon kleurencombinaties

Toon-op-toon kleuren, ook wel ton-sur-ton genoemd, zijn kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donker of lichtere nuance. Hierop staat steeds één basiskleur met verschillende gradaties. Dit kan een heel verrassend effect geven. Ton-sur-ton zorgt voor harmonie, kalmte en rust. Hoe dichter de tinten bij elkaar liggen, des te harmonieuzer en subtieler het resultaat. Zit er meer verschil tussen de tinten? Dan trekt de combinatie meer aandacht.

Hieronder zie je een woonkamer waarin veel verschillende blauwe kleuren verwerkt zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar het lichtblauwe plafond en de donkerblauw geschilderde deur.

Schilder je ruimtes eens in een ander kleurtje. Zoals je kunt zien, blaas je met de juiste kleur je interieur nieuw leven in!

(ydv) - Bronnen: www.schilder-weetjes.be en Interieurdesigner.be

Label: Afwerking

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok