Hoe je woning verbouwen met een krap budget? 5 tips
renoveren.jpg

Ga je je woning nu wel of niet renoveren, het is veelal een vraag die zichzelf beantwoordt. Heeft je huis of appartement last van vochtproblemen of andere vervelende ongemakken? Dan is uitstellen eigenlijk geen optie meer.

Maar verbouwingen komen meestal ongelegen: druk op het werk, druk met de kinderen, het uit te geven budget komt op een ongelukkige moment … je kent dat wel. Gelukkig is het wel degelijk mogelijk om met een krap budget tóch heel wat te veranderen in je woning. Hierbij 5 bespaartips!

1. Noodzakelijke renovaties

Een woning verbouwen hoeft zeker niet steeds een grondige totaalrenovatie te zijn. Beperk je enkel tot de werkelijk noodzakelijke aanpassingen en plan die nice-to-haves voor later in. Zo houd je de kosten veel meer onder controle én kan je toch de meest noodzakelijke verbouwingswerken uitvoeren.

Aan welke verbouwingen geef je best voorrang?

 1. Vochtproblemen
  Iedereen wil op zijn minst een droge woonst. Waterproblemen zorgen ervoor dat je nuttige ruimtes in een woning niet meer kunt gebruiken en zijn bovendien niet goed voor de gezondheid.

 2. Isolatie
  Hoe slechter een huis is geïsoleerd, hoe meer je betaalt aan gas & electriciteit en hoe onaangenamer het is om erin te wonen. Het goed isoleren van je woning is daarom een investering die zich gemakkelijk laat terugverdienen. Hoe eerder je je woning goed isoleert, hoe beter voor je portemonnee in de toekomst.

 3. Verfraaings-renovaties
  Het minst urgent van de 3, maar een onderhoudsbeurt van je gevel, keuken of badkamer geeft je woning wel meteen een heel nieuwe look en uitstraling.

2. Denk toekomstgericht

Een woning is geen korte termijn aankoop, maar een investering voor de toekomst. Het is dan ook steeds aan te bevelen om bij elke verbouwing de langere termijn in het achterhoofd te houden.

 • Komen sommige investeringen nu wat duurder uit dan gehoopt, maar is een hoger rendement over enkele jaren gegarandeerd, aarzel dan niet.

 • Vallen sommige voorzieningen financieel wat te zwaar uit, dan kan je eventueel al tijdens de renovatie voorzieningen laten treffen voor toekomstige installaties, zoals een trap, zwembad, domotica, enzovoort.

3. De materiaalkeuze

De leuning van een trap met prachtige afwerking, een artisanaal raambeslag … Mooi is het wel, maar ook duur. Veelal geeft een eenvoudige inrichting een even mooi resultaat.

Het is algemeen gekend dat er enorm veel verschillende soorten verbouwingsmaterialen zijn, de een al exclusiever dan de andere. Het wil echter helemaal niet zeggen dat minder dure materialen van mindere kwaliteit zijn. Integendeel soms.

Een goed voorbeeld is laminaat waar het onderscheid met een houten vloer nauwelijks te zien is. Bovendien is het veel onderhoudsvriendelijker. Hetzelfde kan gezegd worden van ramen van PVC: een erg goede prijs/kwaliteit-verhouding én energievriendelijk.

4. Doe het zelf

Ben je zelf handig en niet vies om je handen uit je mouwen te steken, dan kan je best wel veel kosten besparen door sommige, meer eenvoudige werkjes zélf uit te voeren.

Houd er wel rekening mee dat alles wat langer duurt en dat het eindresultaat meestal van niet dezelfde kwaliteit is als van renovatie-experten. Echte gespecialiseerde verbouwwerken laat je beter over aan vakmannen.

5. Budgetbewaking

Leg vooraf duidelijk vast wat je maximumbudget is en houd steeds alle gemaakte kosten bij. Op deze manier kan je je budget bewaken en ervoor zorgen dat ze niet hoger uitvallen dan voorzien.

 • Opteer voor aannemers of renovatiecoördinatoren met een bewezen staat van dienst.

 • Vraag steeds minimaal 3 offertes op, zodat je kan vergelijken.

 • Houd er rekening mee dat voor ingrepen waarbij je ook een bouwvergunning nodig hebt, de wet de aanstelling van een architect verplicht.

 • Kies niet altijd voor de allernieuwste trends. De uitgaven vallen daardoor lager uit en je bent dan ook zekerder dat de materialen voldoende getest zijn.

 • Dankzij de renovatiepremies van de Vlaamse overheid, kan je je kosten eveneens verder drukken.

(jg) - Bron: Renoffice.be - Video: Quoon

Label: Kosten

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok