Hoe (duur) is het om te wonen in Peer?
peer.jpg

Kleine-Brogel, Grote-Brogel, Wijchmaal en Peer zelf vormen met z’n allen de Limburgse gemeente Peer. Tijd voor een uitgebreide kennismaking!

Wist je dat ...

  • ... de naam Peer voor het eerst werd vermeld in het Liber Aureus, een historisch document uit 1191? Daarin maakt de Heilige Willibrord zijn testament op en wordt Peer als Pedero beschreven. Latere schrijfwijzen zijn Pirgus (1135) en Pyra (1178), beide afgeleid van ‘pirgus’ (verharde weg) of ‘perre’ (omheinde plaats).

  • ... de inwoners van Peer hun bijnaam “muggenblussers” verdiend hebben aan een voorval in het jaar 1825? Op een warme zomeravond vloog een dikke zwerm muggen rond de kerktoren. De Perenaren dachten aan rook van brand in de toren, dus mobiliseerden ze man en macht om te blussen, wat totaal overbodig bleek.

  • ... de Sint-Trudokerk met zijn 64 meter de hoogste kerktoren van Noord-Limburg en omstreken is? De kerk herbergt enkele zeer oude beelden én een beiaard met 64 klokken.

  • ... de markt van Peer driehoekig is? Je vindt er het voormalig stadhuis in Maaslandse renaissancestijl (uit 1637), een kiosk en een gietijzeren stadspomp (uit 1845) met daarop een vergulde peer.

  • ... je in Peer een 3,5 meter hoog bronzen beeld (op ware grootte) van Darco kan terugvinden? Darco is de beroemde Belgische hengst waarop ruiter Ludo Philippaerts een 7de plaats behaalde op de Olympische Zomerspelen van 1992. Ga maar eens kijken op de rotonde aan de Burkel/Oudestraat.

  • ... de NAVO-luchtmachtbasis in Kleine-Brogel sinds 2002 officieel de Generaal-majoor vlieger Graaf Ivan du Monceau de Bergendael-basis heet? Naar verluidt worden er al sinds 1961 kernwapens bewaard. De 10e Tactische Wing vindt er zijn thuis, die wereldwijd kunnen worden ingezet in zowel conventionele als nucleaire conflicten, opererend vanuit hun F-16 AM/BM straaljagers.

Wat je nog meer moet weten ...

Vind een woning in ...

Op zoek naar een huis, appartement of bouwgrond in Peer? Hebbes.be helpt je graag op weg ...(kv) - Infographic: (as) - Bron: Wikipedia / Peer.be

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok