Hoe (duur) is het om te wonen in Opglabbeek?
opglabbeek.jpg

Opglabbeek is een dorp en gemeente in Midden-Limburg, ten noorden van Genk en op ongeveer 25 kilometer van Hasselt. Even kennismaken ...

Behalve de dorpskern vind je in Opglabbeek twee gehuchten: Nieuwe Kempen en Louwel. Enkel in die laatste parochie kan je tegenwoordig nog langgevelboerderijen in vakwerkbouw terugvinden, wat destijds de oorspronkelijke bebouwing van de gemeente uitmaakte.

Geschiedenis

De eerste vermelding van de gemeente dateert van 1219 als ‘Glatbeke’, verwijzend naar een gladde of heldere waterloop, waarschijnlijk de Bosbeek.

Opglabbeek vormde in de Middeleeuwen samen met Neerglabbeek de gemeente Glabbeek, behorende tot het Graafschap Loon. In 1219 schonk Graaf Lodewijk III van Loon het domein aan de Abdij van Averbode. Tot 1824 nam een norbertijn de zielzorg in Opglabbeek waar.

Na de vrede van Munster in 1648 opereerden de Lotharingers in de streek. In december 1648 kwam het tot een bloedig treffen tussen hen en de plaatselijke boeren op de Donderslagse heide in Meeuwen, waarbij 27 inwoners van Opglabbeek het leven lieten.

Werk

In de vennen stak men vroeger turf. De opkomst van de mijnen in het begin van de 20ste eeuw opende nieuwe perspectieven voor de plaatselijke landbouwers. De sluiting van de steenkoolmijnen in de jaren ‘60 betekende dan weer een zware klap voor de meeste inwoners. Gelukkig kon de opkomende industrie de dreigende werkloosheid grotendeels voorkomen.

Het industrieterrein van Opglabbeek is inmiddels de grootste van Limburg en is eigenlijk een uitloper van dat van Genk. Het zorgt voor veel werkgelegenheid in de gemeente.

Fusie

In 2016 werd een een principieel akkoord goedgekeurd voor de fusie van Opglabbeek met de buurgemeente Meeuwen-Gruitrode. Als de fusie daadwerkelijk doorgaat, zou deze ingaan vanaf 1 januari 2019, volgend op de (gezamenlijke) gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Wonen in ...

Vind een woning in ...

Op zoek naar een huis, appartement of bouwgrond in Opglabbeek? Hebbes.be helpt je graag op weg ...(kv) - Infographic: (as)

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok