Hoe betaal je vanaf nu je huurwaarborg?
huurwaarborg.jpg

Elke verhuurder vraagt een waarborg bij de start van een huurcontract, al bepaal jij als huurder hoe je die aan de verhuurder betaalt. In theorie natuurlijk, want als de verhuurder niet akkoord gaat met jouw keuze, ben je je droomwoning kwijt. Welke huurwaarborgen zijn mogelijk?

1. Cash betalen? Vergeet het maar

Vaak vraagt een verhuurder je de waarborg cash te betalen. Sinds 1984 mag dat niet meer, al komt het nog voor. Betaal je de huurwaarborg toch contant, vraag dan een ontvangstbewijs. Daarmee eis je het bedrag op het einde van je contract terug en heb je zelfs recht op de jaarlijkse wettelijke interest. Die ligt hoger dan de rente op je spaarboekje!

2. De waarborg zelf betalen

Deze regeling heeft de voorkeur van de verhuurder, al betekent dat de eerste maand een aanslag op je spaarrekening. De oude regeling stelde de waarborg vast op 2 maanden huur, het Vlaams Huurdecreet verhoogt hem naar 3 maanden. Je opent een huurwaarborgrekening bij de bank en schrijft het juiste bedrag over. Als je de woning op het einde van de huur netjes achterlaat zoals in de plaatsbeschrijving stond vermeld, dan wordt de waarborg met interest vrijgegeven.

3. Waarborg via je huisbank

Is zelf betalen geen optie? De bank brengt redding. Zij schiet het bedrag voor, jij betaalt het op maximum 3 jaar terug. Best ga je langs bij de bank waar je loon of vervangingsinkomen gestort wordt. De bank mag je zo’n regeling niet weigeren, al moet je de terugbetalingsregeling wel stipt volgen.

4. Het OCMW helpt een handje

Ook het OCMW geeft een duw in de rug voor een dak boven je hoofd, via een papieren of een bancaire waarborg. Meestal volstaat het dat het OCMW een schriftelijk document opmaakt en zich garant stelt, maar als de verhuurder een bankwaarborg eist, dan zorgt het OCMW daarvoor. Ook in dit geval betaal jij het OCMW in maandelijkse schijven terug. Zo is de waarborg op het einde van het huurcontract helemaal van jou.

5. Renteloze en anonieme lening

Eist je verhuurder de gewone waarborg van 3 maanden? De Vlaamse Regering weet dat dit een hele hap uit je budget is en besliste dat je die via een kosteloze en anonieme lening kan betalen. Hetzelfde systeem dus als via de bank of het OCMW, maar zonder dat de verhuurder er wat van merkt.

(sdc) - Bron: Vlaanderen.be / Test-aankoop.be / Standaard.be

Label: Huuradvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok