Het nieuwe systeem van registratierechten: wat verandert er?
verkocht.jpg

Dat het systeem voor de registratierechten op het kopen van gezinswoningen zou worden aangepast, was al langer duidelijk. Nu is er eindelijk een overeenkomst over wat het klein en het groot beschrijf zal vervangen. In de overeenkomst worden de registratierechten vastgelegd op 7%, met een compensatie voor kleine woningen, en voor wie een ingrijpende energetische renovatie plant. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van 2018 van kracht gaan.

In het huidige systeem betaal je bovenop de aankoopsom van een gezinswoning 10% registratierechten (groot beschrijf), of 5% als het gaat om een zogenaamde bescheiden woning (klein beschrijf). Het verschil tussen beiden is gebaseerd op het kadastraal inkomen, maar dat systeem is al sinds 1974 niet meer geactualiseerd. Met het nieuwe systeem wordt de kost van de registratierechten afhankelijk van de aankoopprijs van de gezinswoning.

Wie vanaf het ingaan van het nieuwe systeem een gezinswoning koopt als enige woning, betaalt daar 7% registratierechten op. Wie minder dan 200.000 euro betaalt, krijgt daar een korting van 5.600 euro bovenop. In de kernsteden en de Vlaamse rand geldt de korting op een aankoop tot 220.000 euro. Voor elke volgende woning of ander vastgoed blijft het tarief van 10% van kracht.

Renovatie

Ook als je grondig renoveert, krijg je extra korting. Voer je binnen de vijf jaar na aankoop van je woning een energetische renovatie uit, dan betaal je slechts 6% registratierechten. Bovendien geldt er een extra vrijstelling van 4.800 euro voor een bescheiden woning. De renovatie moet dan een volledige vervanging van verwarming, koeling of luchtcirculatie, en de isolatie van minstens 75% van de buitenschil, omvatten.

Wat verder nog belangrijk is, is dat de meeneembaarheid – waarbij kopers een deel van de registratiebelasting die ze betaalden op een vorige woning kunnen aftrekken van de belasting op hun volgende woning – behouden blijft.

(sdc) - Bron: Vrt.be / Tijd.be

Label: Koopadvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok